Začínajú sa rozhovory, ktoré majú stabilizovať Sýriu

V najbližších dňoch sa majú v Ženeve začať dlho pripravované rozhovory, ktoré by mohli priniesť ukončenie sýrskej vojny. Ich účastníkmi budú zástupcovia sýrskej vlády a opozície, prostredníkom osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura.

24.01.2016 15:52
debata (40)

Príprava bola mimoriadne obtiažna, počíta sa s oneskorením začiatku, plánovaného pôvodne na pondelok, a tiež s tým, že v prvej fáze nebudú strany spoločne rokovať priamo, ale každá zvlášť za prítomnosti sprostredkovateľov.

Cieľ rozhovorov je zakotvený v decembrovej rezolúcii BR OSN, ktorú prijali po októbrovom a novembrovom viedenskom rokovaní dvadsiatka štátov, ktoré sa bojov buď priamo zúčastňujú alebo podporujú bojujúce strany. Do týchto rokovaní sa prvýkrát podarilo zapojiť regionálnych rivalov Saudskú Arábiu a Irán.

Rezolúcia zakotvuje harmonogram krokov, ktoré majú postupne Sýriu vymaniť z bojov a obnoviť chod jej inštitúcií. Do šiestich mesiacov od začatia rozhovorov má byť zostavená prechodná vláda, ktorá potom pripraví ústavu a voľby, ktoré sa majú konať najneskôr za rok a pol. Rokovania majú priniesť aj dohodu o ukončení bojov a otvorenie humanitárnych koridorov.

Rokujúce krajiny prinútili opozíciu, aby sa dohodla, koho vlastne do Ženevy pošle a kto ju bude záväzne zastupovať, čo nebolo vzhľadom na množstvo skupín a organizácií stojacich v konflikte proti Damasku ľahké.

Opozícia rokovala vlani v Rijáde a zhodla sa na delegácii vyjednávačov, avšak pri príprave ženevských rokovaní avizovala ťažkosti. Ani rezolúcia BR OSN totiž nevyriešila úlohu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Pre opozíciu nie je prijateľný ani v prechodnom období, krajiny podporujúce Damask naopak presadzujú, aby sa o Asadovi rozhodlo až vo voľbách. Pre opozíciu je veľkým sklamaním, že v tomto bode ustúpili tiež Spojené štáty, ktoré dlho tvrdili, že Asad prestal mať právo Sýriu viesť.

Teraz dávajú najavo, že sú pripravené na to, že sa Asad pri moci udrží zrejme až do jari 2017, teda zhruba do plánovaných volieb. Obtiažnosť príprav avizoval vo štvrtok americký minister zahraničia John Kerry, keď povedal, že je možné, že sa začiatok rokovaní o niekoľko dní oneskorí.

Uistil, že sa rozhovory konať budú. „Nehodláme strácať čas. Je potrebné konať a zostaviť prechodnú vládu tak, ako ju navrhol Irán a prijalo Rusko,“ povedal. Irán a Rusko sú zástancovia Damasku, Rusko do bojov vstúpilo vlani v septembri.

Sýrska vláda tvrdí, že sa vďaka ruským operáciám podarilo oslobodiť cez 200 dedín a miest, ktoré predtým ovládala opozícia. Podľa Západu Rusko rovnako ako Damask medzi oponentov príliš nerozlišuje a bez rozdielu v nich vidí teroristov.

Koalícia vedená Spojenými štátmi, ktorá v Sýrii bojuje od roku 2014, svoje aktivity zameriava hlavne na organizáciu Islamský štát (IS). De Mistura priznal, že príprava rozhovorov nebola ľahká.

Ako jednu z priorít považuje zlepšiť životné podmienky Sýrčanov. Z pohľadu svojej 42-ročnej skúsenosti v OSN vyhlásil, že „vždy, keď sa schyľuje ku skutočnej diskusii, sa humanitárna situácia môže zhoršiť, pretože sa boje vystupňujú“.

V Sýrii sú z minulých týždňov hlásené prípady vyhladovania celých miest a dedín obliehaných buď armádnymi vojskami alebo povstalcami. Len do niektorých sa zatiaľ podarilo vyslať humanitárnu pomoc.

Kvôli sporom o účastníkov rozhovorov Kerry naznačil, že de Mistura rozpošle pozvánky až v nedeľu. „V pondelok nejaké rokovania v Ženeve budú, ale myslím si, že pozvaní sa tam dostavia v utorok alebo v stredu. Považujeme to len za logistický problém,“ povedal Kerry.

Podľa zatiaľ dostupných informácií povedie vládnu delegáciu námestník ministra zahraničia Fajsal Mikdád a sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí. Členmi budú traja ďalší diplomati a osem právnikov.

Hlavným vyjednávačom opozície bude Muhammad Allúš z organizácie Dažjš Islam, ktorú podporuje Rijád a ktorá patrí k najradikálěnjším. V čele skupiny bude Asaad Zuabí a jeho zástupcom má byť George Sabra.

Opozícia v sobotu ešte pred začatím rokovaní vydala vyhlásenie, podľa ktorého bude za akýkoľvek neúspech rozhovorov zodpovedná Moskva a Asad. Zákulisné vyjednávania komplikuje nový spor medzi Teheránom a Rijádom vzniknutý kvôli poprave šiitského duchovného v Saudskej Arábii a napadnutím saúdskorabských zastupiteľských úradov v Iráne.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #mierové rokovania #vojna v Sýrii