Spojené štáty veľmi pozorne monitorujú situáciu v Poľsku

Spojené štáty "veľmi pozorne" monitorujú situáciu v oblasti dodržiavania demokratických princípov v Poľsku. Uviedol to v nedeľu obchodný splnomocnenec USA Michael Froman, ktorého citovala agentúra Reuters.

24.01.2016 17:34
debata (112)

„Vývoj v Poľsku sledujeme veľmi pozorne. Ako demokratický štát si chceme byť istí, že tamojšia demokracia pokračuje v riešení vzniknutých problémov,“ vyhlásil Froman počas návštevy kampusu Google vo Varšave.

Týmito slovami reagoval na otázku, či má Washington obavy z vývoja v Poľsku po tom, ako EÚ minulý týždeň aktivovala mechanizmus, v rámci ktorého chce sledovať dodržiavanie princípov tamojšieho právneho štátu.

Otázka sa tiež týkala minulotýždňového rozhodnutia agentúry Standard & Poor's, ktorá znížila rating Poľska a stanovila krajine negatívny výhľad. Ako dôvod uviedla kroky poľskej vlády, ktoré by mohli oslabiť nezávislosť a efektívnosť kľúčových inštitúcií.

Obavy EÚ vyvolali legislatívne zmeny vo fungovaní poľského ústavného súdu a v postavení verejnoprávnych médií, ktoré ihneď po nástupe k moci presadila nová vláda zostavená národno-konzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS).

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA