Hollande potvrdil, že predĺži výnimočný stav vo Francúzsku

Francúzsky prezident François Hollande potvrdil, že z dôvodu trvajúcej hrozby terorizmu plánuje vo Francúzsku predĺžiť výnimočný stav. Toto mimoriadne opatrenie v krajine vyhlásili po novembrových atentátoch v Paríži a má sa končiť koncom februára.

25.01.2016 09:34
debata (15)

K novo zverejnenému videu, na ktorom Islamský štát v nedeľu ukázal údajných strojcov novembrových útokov v Paríži, Hollande zdôraznil, že Francúzsko nič nezastraší a nič mu nezabráni bojovať proti terorizmu. Tieto zábery podľa neho len diskreditujú autorov týchto zločinov. „Prijal som opatrenia na predĺženie výnimočného stavu, pretože viem, že táto hrozba tu je a že nijako nepoľavíme pri ochrane našej krajiny," povedal podľa AFP Hollande novinárom pri návšteve Dillí.

Na videu, nazvanom Zabite ich, kdekoľvek ich stretnete, sa štyria muži predstavujú ako Belgičania, traja ako Francúzi a dvaja ako Iračania. V čase nahrávky sa údajne práve chystali zaútočiť v Paríži, kde skupina islamistov 13. novembra zabila 130 ľudí. Video okrem iného ukazuje, ako podrezávajú a strieľajú údajných zajatcov.

Podmienky uplatňované v rámci výnimočného stavu bežný život obyvateľov nijako zvlášť neobmedzujú. Dávajú predovšetkým väčšie právomoci bezpečnostným zložkám na vykonávanie razií, domových prehliadok a nariaďovanie domáceho väzenia bez súdneho príkazu. Ochrancovia ľudských práv však tvrdia, že tým francúzsky štát obmedzuje základné práva obyvateľov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Francois Hollande #výnimočný stav #teror v Paríži