Na Taiwane zima usmrtila 85 ľudí, v Kórei zrušili 1 200 letov

Osemdesiat päť obetí si podľa novej bilancie vyžiadalo na Taiwane nezvyčajne chladné počasie, ktoré od víkendu sužuje východ Ázie. Na juhokórejskom turistickom ostrove Čedžu z dôvodu hustého sneženia zrušili vyše 1 000 domácich a medzinárodných letov. Vlna mrazov postihla tiež Hongkong, juh pevninskej Číny a Japonsko, informoval o tom spravodajský server BBC News.

25.01.2016 14:05
Taiwan, sneh Foto: ,
teploty na Taiwane v nedeľu klesli iba na štyri stupne Celzia, čo je šestnásťročné minimum.
debata (3)

Mnohí z 85 osôb, ktoré zahynuli na Taiwane, boli starí ľudia. Niektorých našli na uliciach, väčšina však zomrela vo svojich domovoch. Taiwan má subtropické podnebie, zvyčajne s miernymi zimami, takže v mnohých bytoch nie je ústredné kúrenie. V nedeľu však teploty klesli iba na štyri stupne Celzia, čo je šestnásťročné minimum.

Podľa lekárov smrť viacerých obetí spôsobila náhla zima, mnohé z nich podľahli srdcovým a dýchacím ťažkostiam, u ďalších išlo o podchladenie. „Na vine prevažne nie je aktuálna teplota, ale jej náhly pokles. Obehový systém niektorých ľudí náhly pokles teploty nezvládol," povedal jeden z predstaviteľov mesta. Z metropoly Tchaj-pej hlásili 66 mŕtvych, ďalších 16 registruje juhotaiwanské mesto Kao-siung a troch mesto Pching-tung.

Na juhokórejskom ostrove Čedžu, ktorý je vyhľadávaný pre teplé počasie a krásne pláže, zrušili 1 200 letov. Miestne letisko bolo od soboty uzavreté pre husté sneženie a teploty klesajúce k mínus šiestim stupňom Celzia. Postihnutých bolo 90 700 cestujúcich. Letisko už opäť otvorili.

Hongkong nameral v pondelok najnižšiu teplotu za posledných takmer 60 rokov, keď ortuť teplomera ukázala tri stupne nad nulou. Miestne úrady preto zavreli škôlky a základné školy, napísala agentúra AP.

Juhočínske mestá Kanton a Šen-čen zažili po dlhej dobe sneženie a dážď so snehom padal tiež vôbec po prvý raz na juhojaponskom ostrove Okinawa.

Rozsiahle časti Japonska zasiahli snehové búrky, pre ktoré v nedeľu a pondelok zrušili celkom 600 vnútroštátnych letov. Najmenej päť ľudí prišlo o život a viac ako stovka utrpela zranenia, informovali o tom japonské médiá.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mráz #zima #Taiwan #Čedžu