Putin: Rusko pomáha v Sýrii likvidovať teroristov

Rusko nemá v úmysle zasahovať do sýrskej vnútornej politiky, uviedol v pondelok ruský prezident Vladimir Putin. Podľa jeho slov je úlohou Moskvy pomôcť legitímnemu vedeniu Sýrie pri likvidácii teroristov.

25.01.2016 16:44
debata (69)

Ako informovali ruské tlačové agentúry, Putin sa takto vyjadril na pondelkovom stretnutí so študentmi v Stavropoľskom kraji na juhu Ruska.

„My sa nijako nechystáme zasahovať do politického systému, do riešenia problémov, ktoré má Sýria a iné krajiny regiónu,“ vyhlásil Putin v rozhovore so študentmi Severokaukazskej federálnej univerzity, medzi ktorými bol podľa agentúry TASS aj jeden Sýrčan.

„Našou úlohou je len pomôcť vášmu ľudu, pomôcť legitímnemu vedeniu krajiny, v tomto prípade Sýrie, bojovať proti terorizmu a likvidovať teroristov na sýrskej pôde,“ vysvetlil ruský prezident.

Na základe žiadosti sýrskeho vedenia začalo Rusko 30. septembra 2015 podnikať v Sýrii nálety na pozície protivládnych síl. Kým Rusko tvrdí, že mieri na militantných islamistov, kritici Moskvu podozrievajú, že jej ide najmä o podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a preto útočí aj na umiernených povstalcov, z ktorých časť podporuje Západ.

Ruské lietadlá počas svojej misie v Sýrii využívajú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja. Ruské ministerstvo obrany dnes poprelo správy západných médií, že má v Sýrii v pláne výstavbu novej leteckej základne v oblasti mesta Kámišlí pri hranici s Tureckom.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Vladimir Putin #vojna v Sýrii