Nemecko podľa poslanca nemôže znovu prijať milión utečencov

Nemecko nemôže druhý rok za sebou prijať milión utečencov, pretože jeho kapacity už sa vyčerpali. Berlín sa preto musí zasadiť o obmedzení počtu prichádzajúcich utečencov. Povedal to poslanec Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej Wolfgang Bosbach.

25.01.2016 17:13
debata (25)

Na európske riešenie utečeneckej krízy podľa neho Nemecko čakať nemôže, pretože nemecký postoj nemá dostatočnú podporu medzi štátmi únie.

„Je správne, že naše azylové zákony neuvádzajú žiadnu hornú hranicu pre prijímanie utečencov. Ale z toho nesmieme vyvodzovať, že má naša krajina úplne neobmedzené možnosti prijímať utečencov a integrovať ich do spoločnosti a na pracovný trh,“ povedal Bosbach.

„Aj sama kancelárka hovorí, že nemôžeme znovu prijať milión utečencov. Nie že by sme to nechceli urobiť, ale nemáme na to dostatočné kapacity,“ zdôraznil.

Podľa Bosbacha sa stále viac starostov obcí a miest sťažuje, že sa dostali na hranice svojich možností v prijímaní utečencov a starostlivosti o nich. Navyše rastie napätie v spoločnosti, ku ktorému prispievajú aj maličkosti.

Za príklad označil rozhorčenie niektorých ľudí, že kaviarne v Porýní vypínajú zdarma poskytované internetové pripojenie. Podniky k tomuto kroku siahli, pretože sa u nich zhromažďovalo veľké množstvo utečencov, ktorí si nič neobjednávali, ale internet využívali.

„Vláda prijala opatrenia na otvorenie hraníc pre utečencov, aby zabránila humanitárnej katastrofe v Maďarsku,“ pripomenul Bosbach septembrové rozhodnutie kabinetu, po ktorom sa prudko zvýšil počet utečencov prichádzajúcich do Nemecka. „Mimoriadne opatrenie by však malo platiť len obmedzený čas, nie nastálo,“ povedal.

Poslanec sa vyslovil pre určenie kontingentov pre počet utečencov, ktoré Nemecko prijme. Rozhodnutie by podľa neho malo padnúť do marca, kým sa zlepší počasie v Stredomorí a znovu vzrastie počet utečencov plaviacich sa do Európy.

Na celoeurópske riešenie, ktoré žiada kancelárka Merkelová, Bosbach sa spoliehať nechce. „Mám stále viac pochybností o tom, že Európa nielen prijme, ale tiež dokáže presadiť potrebné opatrenia, ktorá by vyriešili aj naše problémy,“ povedal.

Podľa neho sa navyše Merkelovej nedarí získať pre svoje plány podporu krajín EÚ. „Naopak tradične liberálne a utečencom otvorené krajiny ako Švédsko a Rakúsko trochu privierajú svoje dvere,“ povedal.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci #migračná kríza