Clintonová v debate stavila na skúsenosť, Sanders na úsudok

Hillary Clintonová sa v pondelkovej poslednej debate demokratických prezidentských kandidátov pred primárnymi voľbami snažila striasť pochybností, ktoré jej hlavný konkurent Bernie Sanders naznačoval ohľadom jej úsudku. V debate, ktorá mala tentoraz pokojnejšiu podobu neformálneho stretnutia s občanmi, poukazovala favoritka demokratov na roky svojich skúseností vo vláde.

26.01.2016 07:58
clinton Foto: ,
Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.
debata (10)

Sanders naproti tomu vo svojich vystúpeniach na Drakeovej univerzite v metropole Iowy Des Moines argumentoval tým, že kľúčovou vlastnosťou budúceho prezidenta musí byť vlastný úsudok, a nie len skúsenosť. Za dôkazy zlyhania úsudku u Clintonovej označil napríklad jej hlasovanie za inváziu do Iraku z roku 2002 alebo jej skoršiu podporu ropovodu Keystone z Kanady, od ktorej potom vlani v kampani cúvla. „Skúsenosť je dôležitá, dôležitý je však tiež úsudok," povedal.

Clintonová sa v reakcii na výpady socialistu, ktorý sa na ňu v posledných týždňoch v prieskumoch silno doťahuje, odvolala na samého prezidenta Baracka Obamu, ktorý je medzi demokratmi stále populárny. Poukázala na to, že Obama si ju vybral ako ministerku zahraničných vecí po tom, čo ju porazil v roku 2008 vo voľbách, „pretože dôveroval môjmu úsudku". „Musíme mať niekoho, kto je prevereným bojovníkom," dodala.

Posledná debata demokratických kandidátov sa líšila od predchádzajúcich diskusií moderovaných televíznymi komentátormi. Kandidáti odpovedali na otázky z publika oddelene po sebe, aby sa nedostali do priamych konfrontácií.

Demokratický prezidentský kandidát Bernie Sanders. Foto: SITA/AP, Patrick Semansky
Sanders Demokratický prezidentský kandidát Bernie Sanders.

Clintonová bola podľa agentúry Reuters zreteľne živšia než predtým a často zdôrazňovala pointy zvyšovaním hlasu. Sanders zasa pobavil publikum niekoľkými vtipmi. Celkový tón kandidátskych vystúpení bol zdvorilý a kontrastoval s ostrejším charakterom poslednej demokratickej debaty z minulého týždňa.

Obama vo svojom pondelkovom prvom vyjadrení k demokratickým kandidátom ocenil Clintonovú za jej „mimoriadnu skúsenosť" a niekoľkokrát naznačil, že jej návrhy sú zakotvené v realite. Sandersa priamo nekritizoval a poukázal na to, že doteraz mal výhodu outsidera.

Debata bola posledná pred štartom primárnych volieb, ktoré sa začnú 1. februára v Iowe a 9. februára budú pokračovať v New Hampshire. Clintonová bola od začiatku kampane jasnou favoritkou demokratov, v posledných týždňoch však prieskumy ukazujú výrazný vzostup Sandersovej obľuby, najmä u mladých a u krajne ľavého, „progresívneho" krídla demokratov.

Sanders už vedie nad Clintonovou v New Hampshire, ktorý susedí s jeho domovským Vermontom. Kampaň Clintonovej na tento vývoj reagovala obvinením Sandersa zo zmien názorov v mnohých kľúčových otázkach, vrátane kontroly zbraní alebo normalizácie vzťahov s Iránom. Sama Clintonová poukázala na to, že niektoré návrhy vermontského socialistu sú nereálne a že Sanders nemá skúsenosti na to, aby bol schopný zvládnuť široké spektrum problémov, ktoré by ako prezident musel riešiť.

Volebný súboj sa po New Hampshire presunie do Južnej Karolíny, kde už Clintonová nad svojím súperom podľa prieskumov vedie. Na 1. marca pripadá volebný „superutorok", keď sa primárky uskutočnia v 11 štátoch; mnohé z nich ležia na juhu krajiny, kde má Clintonová výrazný náskok pred Sandersom.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #USA #demokrati #Hillary Clinton #primárky #Bernie Sanders