Okolo Grécka sa zaťahuje plot

Posunú sa hranice Schengenu? Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová si to vie predstaviť. Problémom je stále pribúdajúci počet utečencov, ktorí prichádzajú do Grécka. Drvivá väčšina z nich sa snaží pokračovať cez Balkán do západnej Európy.

26.01.2016 09:30
grecko, utecenci, lesbos Foto: ,
Utečenci na gréckom ostrove Lesbos.
debata (27)

Prestane platiť Schengen?

„Keď nedokážeme chrániť vonkajšiu hranicu EÚ, grécko-tureckú hranicu, potom sa schengenská vonkajšia hranica posunie smerom do strednej Európy,“ uviedla podľa agentúry Reuters Miklová-Leitnerová. „Grécko musí čo najrýchlejšia nasadiť viac zdrojov a prijať pomoc,“ povedala v pondelok rakúska politička pred neformálnym stretnutím ministrov vnútra krajín EÚ v Amsterdame.

Belgicko zašlo pri kritike Grécka ešte ďalej. „Musí niesť dôsledky,“ citovala agentúra AP z vyjadrenia belgického štátneho tajomníka pre migráciu Thea Franckena pre televíziu VRT. Podľa neho sú Atény príliš slabé na to, aby si chránili hranice. Francken tvrdí, že proti Grécku je potrebné uplatniť sankčný mechanizmus. Výsledkom by mohli byť uzavreté zariadenia pre 300-tisíc migrantov. Tie by boli na území Grécka pod dohľadom EÚ.

Vlani prišlo cez Stredozemné more do Európy viac ako milión ľudí, z toho okolo 850-tisíc do Grécka. Za tri týždne tohto roku ich bolo už takmer 44-tisíc, 149 migrantov zahynulo alebo je nezvestných. Vyplýva to z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Grécko je súčasťou schengenského priestoru voľného pohybu osôb. Podľa mnohých politikov je v ohrození. Viaceré zdrojov uviedli, že na stretnutí ministrov vnútra EÚ sa mala spomínať aj možnosť, že by na dva roky pravidlá Schengenu prestali platiť.

Už teraz mnoho krajín EÚ zaviedlo na svojich hraniciach kontroly. Toto domino sprísnených opatrení sa tiahne od Švédska až po Chorvátsko. „Nikto nehovorí o pozastavení fungovania Schengenu alebo o vylučovaní zo Schengenu. Takáto možnosť neexistuje,“ uviedla na sociálnej sieti Twitter Natasha Bertaudová, hovorkyňa Európskej komisie. Ale napriek jej tvrdeniam je jasné, že takého úvahy sú na stole.

„Tlak na Grécko sa, dajme tomu, zvyšuje,“ povedal podľa agentúry ČTK český minister vnútra Milan Chovanec. Výsledkom by mohlo byť aj krátkodobé vylúčenie Atén zo Schengenu. Podľa Chovanca je možnosťou posilniť ochranu grécko-macedónskej a grécko-bulharskej hranice, kde by utečencov identifikovali. Tých, čo nemajú právo na ochranu, by poslali preč. Z Grécka by tak prakticky vznikol jeden veľký utečenecký tábor. To sa Aténam, samozrejme, nepáči.

Nálady sa menia

O akomsi „odrezaní“ Grécka sa v európskych kuloároch však hovorí už niekoľko týždňov. Štátny tajomník pre migráciu Ioannis Muzalas to označil za nelegálnu možnosť. Podľa AP grécky politik priznal, že jeho krajina má problém s utečeneckou vlnou. Ale Muzalas tvrdí, že EÚ jej veľmi nepomáha. Z 28 lodí, ktoré Atény žiadali od európskych partnerov na pomoc pri ochrane hraníc, dorazilo len šesť. Agentúra Frontex zase vyslala len 800 svojich príslušníkov, hoci Grécko chcelo podľa Muzalasa 1 800 ľudí.

Vylúčenie Atén zo Schengenu a uzavretie gréckych hraníc súvisí s myšlienkou, že by to odradilo utečencov od cesty z Turecka do Európy. Otázka však je, či to naozaj bude platiť. Okrem toho by EÚ ani tak nemohla Grécko nechať úplne bez pomoci. A tento prístup tiež tak trochu kopíruje to, čo robí Austrália. Tá obracia lode s utečencami alebo ich internuje na ostrovoch, za čo neraz čelí kritike humanitárnych organizácií, ale aj OSN.

Podľa experta na migráciu Andrewa Geddesa zo Sheffieldskej univerzity je však jasné, že nálady Európanov sa posúvajú k tomu, že utečencov nechcú prijať. „Súvisí to so sexuálnymi útokmi v Kolíne nad Rýnom aj s terorizmom v Paríži,“ uviedol pre Pravdu Geddes. „Európski politici sú citliví na zmeny týchto nálad,“ pripomína expert.

Okrem osudu Schengenu hovoria európski ministri vnútra aj o terorizme a s ním súvisiacich bezpečnostných opatreniach a vytvorení pohraničnej a pobrežnej stráže EÚ. Ako by mala vyzerať, má byť jasné počas holandského predsedníctva únie, ktoré sa začalo 1. januára a končí sa 30. júna. Viaceré krajiny vrátane Slovenska však chcú tento proces urýchliť.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #schengenská hranica