Migrácia si vyžiadala spoluprácu Ruska a Fínska na hranici Schengenu

Fínsko a Rusko sa dohodli na posilnení spolupráce na spoločných hraniciach, cez ktoré prúdi do Európskej únie čoraz väčšie množstvo imigrantov. Oznámil to fínsky minister vnútra Petteri Orpo, ktorého citovala agentúra Reuters.

27.01.2016 12:30
demonštrácia, Fínsko, antimigrácia Foto: ,
Antimigračná demonštrácia vo Fínsku, kam v roku 2015 prišlo okolo 700 azylantov.
debata

Fínsko-ruská hranica dlhá 1340 kilometrov predstavuje tiež vonkajšiu hranicu Schengenskej zóny. Orpo nešpecifikoval, na prijatí akých opatrení sa Fínsko a Rusko dohodli.

„Aj keď je východná hranica Fínska tiež vonkajšou hranicou Schengenu, Fínsko a Rusko chcú vyriešiť tento problém primárne na bilaterálnej báze,“ povedal Orpo po stretnutí s ruským ministrom vnútra Vladimirom Kolokoľcevom.

Fínska vláda minulý týždeň kritizovala Moskvu za to, že púšťa do Fínska cez svoju arktickú hranicu čoraz viac azylantov. Zároveň zdôraznila, že je potrebné nájsť spoločné európske riešenie na riešenie utečeneckej krízy.

Podľa fínskej pohraničnej stráže prišlo len od začiatku roka 2016 cez územie susedného Ruska asi 400 azylantov. Za celý minulý rok ich pritom bolo približne iba 700.

Fínsky premiér Juha Sipilä a jeho ruský náprotivok Dmitrij Medvedev budú o migračnej kríze diskutovať v piatok v Petrohrade.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #spolupráca #Fínsko #schengenská hranica #migračná kríza