V Berlíne zomrel utečenec čakajúci na vybavenie formalít

V nemeckej metropole Berlíne zomrel v noci na stredu 24-ročný utečenec, ktorý niekoľko dní čakal pred miestnym úradom na vybavenie svojich formalít. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na iniciatívu Moabit hilft (Moabit pomáha).

27.01.2016 13:55
debata (35)

Podľa týždenníka Der Spiegel išlo o muža zo Sýrie, ktorý sa musel viackrát postaviť do radu pred Krajinským úradom pre zdravotníctvo a sociálne veci (Lageso) v berlínskej štvrti Moabit, aby si vybavil poukaz k lekárovi a ďalšie formality. Jeden z asistentov organizácie vzal muža, ktorý mal vysokú horúčku, v utorok večer k sebe domov. Keďže bol v zlom stave, zavolal prvú pomoc, no Sýrčan zomrel ešte v sanitke na zástavu srdca.

„Bol vyčerpaný z čakania v chlade, mal chrípku. Do radu sa musel postaviť aj s horúčkou,“ povedala Spieglu hovorkyňa iniciatívy Diana Hennigesová. Podľa nej tiež nemal čo jesť, pretože úrad na jedlo neposkytuje peniaze.

Berlínsky Senát prípad skúma. Zaoberá sa ním aj polícia, tá však uviedla, že ak utečenec zomrel zo zdravotných dôvodov, prípad nespadá do jej kompetencie.

Krajinský úrad pre zdravotníctvo a sociálne veci sa stal vlani symbolom neschopnosti berlínskych úradov registrovať desiatky tisíc utečencov a postarať sa o nich, konštatovala DPA. Berlínsky Senát len v utorok uviedol, že situácia v úrade je vzhľadom na vysokú chorobnosť zamestnancov „mimoriadne napätá“. Najnovšie to výrazne spomalilo vyplácanie dávok pre žiadateľov o azyl.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #Berlín