Nemecko odpojilo neonacistický web, zadržalo dvoch ľudí

Nemecko odpojilo portál Altermedia, ktorý je považovaný za ústredný nemecký neonacistický web. Súčasťou záťahu proti serveru boli razie na niekoľkých miestach v Nemecku a tiež na jednom v Španielsku, počas ktorých zadržali dvoch ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

27.01.2016 14:11
debata (43)

Spolkový minister vnútra Thomas de Maizère uviedol, že portál umožňoval šíriť rasistické a xenofóbne názory, obhajoval útoky na cudzincov, ospravedlňoval činy nacistického režimu či popieral holokaust.

Web podľa nemeckej prokuratúry prevádzkovali z ruského servera, Nemecko preto požiadalo tamojšie úrady o jeho odpojenie. Podľa DPA ešte dopoludnia fungoval, potom už z Nemecka nebol dostupný. Vyšetrovatelia oboch zadržaných podozrievajú z toho, že spomínané neonacistické stránky spravovali. Vyšetrovaní sú ešte ďalší traja ľudia, ktorí na web prispievali.

Razie, do ktorej sa zapojilo asi 60 policajtov, sa uskutočnili v Berlíne, Severnom Porýní-Vestfálsku, Bádensku-Württembersku a Durínsku, a aj v španielskom letovisku Lloret de Mar.

Krajne pravicové zoskupenia v Nemecku využívajú napätú situáciu, ktorá v krajine kvôli utečeneckej kríze panuje. O azyl v uplynulom roku požiadalo podľa oficiálnych štatistík takmer 1,1 milióna ľudí.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #neonacizmus