Fabius: Na rokovania o Sýrii nepozvali sýrskych Kurdov

Na mierové rokovania o Sýrii, ktorá by mala po odkladoch začať v Ženeve v piatok, nie sú pozvaní zástupcovia sýrskej kurdskej Strany demokratickej únie (PYD). Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura im neposlal pozvánku, uviedol francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius. Zvolanie rozhovorov sa naďalej komplikuje, uviedla agentúra Reuters. Vodca jednej z opozičných skupín vyhlásil, že na rokovania nepôjde, keď tam nebudú aj kurdskí predstavitelia.

27.01.2016 14:51
debata (8)

„Pan de Mistura rozposlal pozvánky … Skupina PYD spôsobovala najviac problémov a pán de Mistura mi povedal, že im pozývací list neposlal,“ povedal Fabius francúzskemu rozhlasu. Šéf francúzskej diplomacie tiež potvrdil, že hlavnou opozičnou vyjednávacou skupinou bude koalícia sformovaná vlani v Rijáde. Na rokovaniach by však mali byť prítomní aj jej oponenti.

Fabius vraj o rozhovoroch už hovoril so zástupcom sýrskej opozície Rijádom Hidžábom. „Ak dobre chápem ich postoj, hovoria, že budú konať … na druhú stranu však chcú poznať niektoré detaily, kto všetko sa má rozhovorov zúčastniť, čo sa deje v humanitárnej oblasti ao čom sa bude hovoriť,“ uviedol francúzsky minister.

Rozhovorov sa majú zúčastniť zástupcovia sýrskej vlády a jej oponentov. Účasť Kurdov presadzovalo Rusko, zásadne proti bolo Turecko. Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu v utorok vyhlásil, že „ak bude PYD pozvaná do Ženevy, potom bude Ankara rozhovory bojkotovať“.

„Vari môže teroristická organizácia zastupovať národ? Tie rozhovory majú dať dohromady režim a opozíciu, nie teroristické organizácie,“ povedal. Podľa Turecka PYD spolupracuje s tureckými Kurdmi zo Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorých zaraďujú k teroristickým organizáciám. Na druhú stranu sú však kurdské milície YPG jedným z najdôležitejších spojencov západnej koalície v Sýrii. Pod kontrolou majú rozsiahle oblasti na severe a severovýchode krajiny, kde bojujú proti radikálom z Islamského štátu.

Proti účasti Kurdov sú aj niektoré z ďalších sýrskych opozičných skupín, iné ju naopak vyžadujú. Hajsám Manna z opozičného zoskupenia Sýrska demokratická rada uviedol, že do Ženevy nepôjde, ak tam nebudú aj vodcovia kurdských zoskupení. „Pôjdem so svojimi priateľmi, alebo vôbec. Neexistuje žiadny iný kompromis,“ povedal Manna agentúre Reuters.

Iná z hlavných sýrskych opozičných skupín sa zase nechala počuť, že sa rozhovorov zúčastní len vtedy, ak sýrska armáda prestane s obliehaním povstaleckých oblastí a keď budú splnené aj ďalšie podmienky. Podľa opozičnej vyjednávacej komisie (HNC), ktorú zriadili v decembri na rokovaní v Saudskej Arábii, je potrebné najprv zlepšiť situáciu priamo na mieste v Sýrii a až potom začať proces rokovaní. Svoje podmienky vraj už opozícia oznámila generálnemu tajomníkovi OSN a teraz čaká na jeho odpoveď.

Nezávislý sýrsky disident Džihád Makdisí v stredu na Facebooku uviedol, že bol na rokovanie pozvaný, ale nezúčastní sa ho. „Proces formovania sýrskej opozičnej delegácie bol zmarený mnohými problémami, čo viedlo k vytvoreniu delegácie, ktorá spolu nijako nesúznie,“ napísal Makdisí. „Myslím, že moja dočasná neprítomnosť v tomto úvodnom kole rokovaní by mohla prispieť k odstráneniu súčasných rozdielov,“ dodal s tým, že sa môže do celého procesu zapojiť neskôr.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Kurdi #Laurent Fabius