Nemecká armáda nakúpi obrnené vozidlá a vrtuľníky

Nemecká armáda chce v najbližších 15 rokoch nakúpiť desiatky tankov, obrnených transportérov a bojových aj transportných vrtuľníkov. Vyplýva to z návrhu modernizácie ozbrojených zložiek, ktorý v Spolkovom sneme predložila ministerka obrany Ursula von der Leyen. Náklady na výzbroj by mali do roku 2030 dosiahnuť 130 miliárd eur (3,5 bilióna korún).

27.01.2016 15:26
debata (22)

Podľa ministerky by armáda mala zvýšiť počet obrnených transportérov na 248 zo súčasných 217 a počet samohybných húfnic na 101 zo súčasných 89. Už skôr ministerstvo oznámilo, že chce nakúpiť tiež sto nových tankov typu Leopard, takže by ich armáda mala k dispozícii 320.

Von der Leyenová navrhuje tiež nákup 60 nových transportných vrtuľníkov a šiestich bojových helikoptér, ktorých by tak nemecké vojsko malo k dispozícii 36. Ministerka naopak opustila plán na obstaranie dvoch vojnových lodí; namiesto nich bude armáda chcieť využívať holandské námorné sily.

Náklady na modernizáciu nemeckej armády by podľa ministerky mali počas 15 rokov dosiahnuť 130 miliárd eur, ročné zbrojné výdavky sa tak proti súčasnosti zdvojnásobia. Zámer kritizujú opozičné strany Ľavica a Zelení, podľa ktorých nie je tak rozsiahly modernizačný program nutný a Von der Leyenová chce len podporiť nemecký zbrojný priemysel.

Zväz nemeckých vojakov po zverejnení plánu na vyzbrojenie armády vyzval ministerku, aby zabezpečila aj personálne posilnenie ozbrojených zložiek. „Vzhľadom k tomu, ako výrazne vzrástli a stále rastú požiadavky, ktoré sú na nás kladené, čelí armáda zaťažkávacej skúške,“ uviedol v tlačovom vyhlásení šéf zväzu André Wüstner. Posilnenie ozbrojených síl žiada aj splnomocnenec pre záležitosti armády Hans-Peter Bartels s tým, že Bundeswehr má v súčasnosti 177-tisíc vojakov, zatiaľ čo ešte v roku 1990 ich bolo takmer 600-tisíc.

Návrh ministerstva obrany na modernizáciu armády bude ešte prerokovávať vláda, ktorá sa usiluje o dlhodobé zachovanie vyrovnaného rozpočtu. Minister financií Wolfgang Schäuble však v televízii ARD povedal, že je „veľmi otvorený“ voči požiadavkám Von der Leyenovej.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #armáda