Brusel kritizuje Grécko za nedostatočnú ochranu hranice

Grécko má vážne nedostatky pri ochrane vonkajších hraníc Schengenského priestoru, vyplýva to zo správy takzvaného Schengenského hodnotenia, ktorú prerokovala Európska komisia. Novinárom to povedal jej podpredseda Valdis Dombrovskis.

27.01.2016 17:26
grécko, migranti Foto: ,
Zo správy Schengenského hodnotenia vyplýva, že Grécko má vážne nedostatky pri ochrane vonkajších hraníc Schengenu. (iIlustračná fotografia)
debata (17)

Ide o krok, ktorý poskytne právny podklad pre prípadné predĺženie kontrol medzi členskými krajinami únie až na dva roky a ktorý by mohol znamenať faktický odchod Grécka z priestoru voľného pohybu. Grécky minister pre migráciu Janis Muzalas sľúbil, že úrady budú schopné technicky naplno evidovať utečencov prichádzajúcich do krajiny od začiatku marca.

Správu, ktorej text nezverejnili, musia kvalifikovanou väčšinou potvrdiť členské krajiny prostredníctvom stáleho výboru pre kontrolu Schengenských pravidiel.

Až potom bude môcť komisia Aténam ponúknuť balík opatrení na to, aby nedostatky odstránili. Grécko bude mať tri mesiace na nápravu. Ak sa tak nestane, umožní to krajinám únie – opäť rozhodnutím kvalifikovanej väčšiny – dočasne zaviesť kontroly na niektorých vnútorných hraniciach, a to až na pol roka s predĺžením do dvoch rokov.

Niektoré štáty EÚ vrátane Nemecka zaviedli kvôli migrácii dočasné kontroly podľa iných ustanovení Schengenského kódexu. Najneskorší termín predĺženia končí v máji.

Ministri vnútra krajín Európskej únie požiadali v pondelok komisiu o to, aby sa k situácii v Grécku vyjadrila. Aktuálnu správu však vypracovala na základe vopred neoznámených návštev na grécko-tureckých pozemných hraniciach a na ostrovoch Chios a Samos v čase od 10. do 13. novembra 2015.

„Ukazuje, že v správe o vonkajších hraniciach v Grécku existujú vážne nedostatky. Vieme, že Grécko medzičasom začalo vynakladať úsilie smerujúce k náprave a k dodržiavaniu schengenských pravidiel,“ uviedol eurokomisár pre vnútorné záležitosti Dmitris Avramopulos.

Aj keď podľa Dombrovskisa správa uznáva, že grécke orgány sú v dôsledku veľkého počtu prichádzajúcich migrantov pod tlakom, konštatuje sa v nej, že nelegálni migranti nie sú efektívne identifikovaní a zaregistrovaní. Napríklad odtlačky prstov sa nesystematicky prenášajú do príslušných úniových systémov a nekontroluje sa autentickosť ich cestovných dokladov. Tie navyše v kontrolovanom období ani neporovnávali s hlavnými bezpečnostnými databázami, ako je Schengenský informačný systém (SIS) či databáza Interpolu.

Minister Muzalas pripustil, že budovanie takzvaných hotspotov, ktorými majú všetci prichádzajúci cudzinci prechádzať, nabralo meškanie. Centrá, ktoré sa budú nachádzať hlavne na ostrovoch pri tureckom pobreží, sa dobudujú podľa neho koncom februára a naplno začnú fungovať až začiatkom marca.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #ochrana #schengen