Brať pasy za teror? Členka francúzskej vlády sa vzoprela

Prvou dobrovoľnou obeťou plánovaných protiteroristických opatrení vo Francúzsku je dnes už bývalá ministerka spravodlivosti Christiane Taubiraová. Niekoľko týždňov odmietala plán vlády odoberať francúzske občianstvo ľuďom usvedčeným z terorizmu, až sa napokon rozhodla podať demisiu.

28.01.2016 08:38
debata (11)
Francúzska ministerka spravodlivosti Christiane... Foto: SITA/AP
Francúzsko, Christiane Taubiraová Francúzska ministerka spravodlivosti Christiane Taubiraová ostúpila na protest proti chystanej novele ústavy.

„Vzoprieť sa niekedy znamená zostať, niekedy však vzoprieť sa znamená odísť. Kvôli rešpektu k etike a právu,“ komentovala Taubiraová svoj odchod na Twitteri. Zámer vlády odoberať francúzske občianstvo ľuďom s dvojakým občianstvom, ktorí by boli usvedčení z terorizmu, podľa nej „nijakým spôsobom nepomôže bojovať proti terorizmu“.

Na ministerskom poste ju včera vystriedal Jean-Jacques Urvoas, ktorý je považovaný za stúpenca ústavnej zmeny a spojenca premiéra Manuela Vallsa. Francúzske médiá to označujú za studenú sprchu pre ľudskoprávnych aktivistov. Taubiraová, ktorá sa narodila vo Francúzskej Guyane, je považovaná za miláčika ľavice. Presadila aj manželstvá pre páry rovnakého pohlavia a znášala rasistické posmešky extrémnej pravice.

Kritici chystanej zmeny upozorňujú, že takýmto spôsobom sa vytvoria dve kategórie francúzskych občanov. Navyše v konečnom dôsledku môžu vzniknúť paradoxné situácie. Džihádista narodený vo Francúzsku, ktorý má dve občianstva, by po usvedčení z terorizmu o to francúzske prišiel. Ak by však mal len občianstvo Francúzska, zostalo by mu. Aj samotný francúzsky premiér Valls pripustil, že ide o „silný symbolický krok voči tým, ktorí sa sami vylúčili z národnej komunity“. V súčasnosti môžu za istých okolností prísť o francúzsky pas ľudia s dvojakým občianstvom, ktorí to francúzske získali sobášom alebo dlhodobým pobytom.

Zmenu ústavy a s tým spojenú úpravu občianstva si vláda naplánovala v rámci vojny proti teroru, ktorú prezident Françoise Hollande vyhlásil po novembrových útokoch v Paríži. Plánované zmeny včera vysvetľoval premiér v parlamente.

Dvojaké občianstvo sa síce v predkladanom návrhu nespomína, na druhej strane vláda dala jasne najavo, že nik na základe zmeny ústavy nemôže zostať bez štátnej príslušnosti. V praxi to znamená, že ak novelu parlament schváli, týkať sa bude ľudí s dvojakým občianstvom.

Chystaná novela francúzskej ústavy má tiež uľahčiť vyhlasovanie výnimočného stavu, počas ktorého majú bezpečnostné zložky väčšie právomoci. Výnimočný stav, ktorý vyhlásil prezident po novembrových útokoch, by sa mal skončiť koncom februára, Hollande sa však bude usilovať o jeho predĺženie o ďalšie tri mesiace.

Pod tlakom je aj vláda v Berlíne, ktorá v reakcii na silvestrovské útoky na ženy v Kolíne nad Rýnom hľadá spôsob, ako zjednodušiť vyhostenie niektorých cudzincov. Podľa pripravovaného návrhu zákona cudzinci, ktorí budú odsúdení za závažné trestné činy vrátane znásilnenia, budú musieť rátať s vyhostením. O pripravovanom návrhu zákona informovala agentúra DPA s tým, že sa má týkať tak cudzincov, ako aj žiadateľov o azyl, ktorí v takom prípade môžu prísť o štatút utečenca. Pri odsúdení na viac ako ročný trest väzenia musí cudzinec s vyhostením rátať a vyhostenie má byť v zásade umožnené aj v prípade kratších trestov.

Strach škodí ľudským právam

Rozšírenie teroristických útokov mimo oblasti Blízkeho východu a obrovský prílev utečencov viedli mnohé západné vlády k tomu, že v snahe o ochranu vlastnej bezpečnosti prešli ku kontraproduktívnej politike obmedzovania ľudských práv. Uviedla to organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) vo svojej včera zverejnenej výročnej správe.
„Strach z teroristických útokov a mohutný prílev utečencov vedú mnohé západné vlády k tomu, že obmedzujú ochranu ľudských práv. Tieto spiatočnícke kroky ohrozujú práva všetkých bez akéhokoľvek viditeľného účinku pri ochrane radových občanov,“ konštatoval výkonný riaditeľ organizácie Kenneth Roth.
Reakcia Európy na utečeneckú vlnu je podľa HRW kontraproduktívna. Ak nemá väčšina žiadateľov o azyl inú možnosť, než riskovať svoj život na chatrných člnoch mieriacich cez more do Európy, vzniká chaotická situácia, ktorú môžu potenciálni teroristi ľahko zneužiť, varuje organizácia.
„Umožnenie bezpečnej a organizovanej cesty pre utečencov mieriacich do Európy by znížilo počet obetí na mori a pomohlo imigračným úradníkom lepšie preverovať bezpečnostné riziká, čo by posilnilo bezpečnosť pre všetkých,“ konštatoval Roth.
(ČTK)

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Francúzsko #Christiane Taubiraová