Novinárov Al-Džazíry v Jemene uniesli, prepustili ich až po 10 dňoch

Traja novinári katarskej televíznej stanice Al-Džazíra, ktorých uniesli pred desiatimi dňami v jemenskom meste Taizz, sú na slobode. Televízia uviedla, že za únosom stáli "neznámi ozbrojenci".

28.01.2016 10:48 , aktualizované: 11:42
debata

Prepustenými sú spravodajca televízie Hamdí Bukárí, kameraman Abdalazíz Sabrí a tiež šofér Munír Sabaí, uviedla al-Džazíra. Spravodajcovia zmizli 18. januára, keď natáčali reportáže o konflikte medzi šiítskymi povstalcami a jemenskou armádou lojálnou prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúrovi Hádímu.

V Taizze a jeho rovnomennom stredisku bojujú šíitski povstalci proti vládnym jednotkám a medzinárodnej koalícii, ktorá ich podporuje. Organizácia Lekári bez hraníc po niekoľkých mesiacoch až teraz získala povolenie dopraviť do mesta lieky pre miestne nemocnice. Kliniky a nemocnice už niekoľko dní neprijímajú nových pacientov, pretože nemajú lieky. Problémové je aj zásobovanie potravín.

Kto za únosom stojí, nie je jasné. V juhozápadnej provincii Taizz pôsobia aj najrôznejšie miestne milície a tiež radikáli z jemenskej odnože teroristickej siete al-Káida. Hamdí Bukárí, jeden z unesených novinárov však na Facebooku napísal, že ich zadržali Iránom podporovaní šíitski povstalci.

„Počuli sme ich opakovať Smrť Amerike,“ uviedol reportér s tým, že ďalšie podrobnosti zverejní v najbližších dňoch. Slogan Smrť Amerike často používajú práve jemenskí povstalci, ale aj Iránci, poznamenala agentúra AFP.

Taizz má strategický význam, pretože leží medzi juhojemenským prístavom Aden, kde teraz sídli vláda, a metropolou Saná, ktorú majú v rukách od jesene 2014 povstalci.

Výbor na ochranu novinárov tento týždeň oznámil, že situácia sa pre žurnalistov v Jemene zhoršuje a Jemen je pre nich jednou z najnebezpeč­nejších krajín. Nezisková organizácia Reportéri bez hraníc (RSF)uvádza, že v Jemene držia ozbrojené skupiny v zajatí prinajmenšom 17 mediálnych pracovníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #únos #Al-Džazíra #novinári #prepustenie na slobodu