Nezamestnanosť v Španielsku je najnižšia za štyri roky

Miera nezamestnanosti v Španielsku sa vo štvrtom štvrťroku znížila na 20,9 percenta z 21,2 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch. Ocitla sa tak najnižšie od polovice roku 2011.

28.01.2016 11:02
debata (3)

Počet nezamestnaných za celý rok rekordne klesol. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil španielsky štatistický úrad.

Analytici v ankete agentúry Reuters v priemere očakávali, že sa nezamestnanosť zníži iba na 21,05 percent. Napriek poklesu však nezamestnanosť v Španielsku zostáva druhá najvyššia v Európskej únii, a to hneď po Grécku.

Na poklese nezamestnanosti mali zrejme najväčší podiel obchody a reštaurácie, ktoré pred vianočnými sviatkami verbovali nových zamestnancov. Zvýšil sa tak počet pracovných miest v sektore služieb a v poľnohospodár­stve.

Za celý minulý rok vzniklo v Španielsku 525 100 pracovných miest. Počet nezamestnaných vlani klesol o rekordných 678 200 na menej ako 4,8 milióna. Prispelo k tomu ekonomické oživenie.

Španielsku sa podarilo prekonať dvojitú recesiu, kvôli ktorej sa miera nezamestnanosti na konci roka 2013 vyšplhala na 27 percent. Vysoká nezamestnanosť však ďalej ohrozuje dlhodobý rast. V krátkodobom horizonte ekonómovia očakávajú, že tvorba pracovných miest bude pokračovať, aj keď pomalším tempom ako minulý rok.

Španielsko sa po decembrových voľbách ocitlo v politickej kríze. Predchádzajúca vládnuca Ľudová strana (PP) síce vo voľbách zvíťazila, prišla však o absolútnu väčšinu. Kvôli komplikovanému rozloženie síl v parlamente sa zatiaľ nepodarilo zostaviť vládu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #nezamestnosť