Nechajte to tak. Poľský prezident nesúhlasí s vyšetrovaním študenta

Poľské úrady vyšetrujú sedemnásťročného študenta pre video, ktoré paroduje hlavu štátu. Je to upravené video, na ktorom je poľský prezident počas kladenia vencov, ale zábery sú pustené odzadu. Text pod videom tvrdí, že "opitý prezident kradne kvety pri pomníku".

28.01.2016 13:03
Poľsko, Andrzej Duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda
debata

Urážka hlavy štátu je v Poľsku trestný čin. Samotný prezident sa však od horlivosti strážcov zákona dištancoval.

„Chlapec pustil krátky film, ktorý pripadá niekomu smiešny, inému zlomyseľný, ale celkovo je bezvýznamný. A prokuratúra? Nechajte to na pokoji,“ napísal prezident Andrzej Duda na Twitteri.

Okresný prokurátor sa podľa televízie TVN 24 vyjadril, že prezidentovo stanovisku bude brať do úvahy. Vyšetrovanie sa však odohráva na základe udania inej osoby. Už v stredu skoro ráno policajti vpadli do bytu študenta a zabavili mu počítač.

„Ospravedlňujem sa prezidentovi Dudovi aj všetkým, ktorí sú urazení, avšak ja nie som autorom filmu, len som na naň odkazoval,“ obhajuje sa mladík Lukasz Olszewski. „Aj policajti hovorili, že ide o hlúposť. No radili mi, nech si vezmem advokáta, pretože veľmi kecám,“ pripustil podľa denníka Gazeta Wyborzca. Blesková reakcia prokuratúry na čerstvé udania mu pripadá „trochu prehnaná“ a „totalitná“.

Prezidenta Andrzej Duda kladol veniec pri varšavskom pomníku Romana Dmowského, predvojnového poľského politika z tábora krajnej pravice. Sparodované zábery sa na internete objavili však už vlani v novembri. Medzitým videlo toto video takmer trištvrte milióna divákov.

Obdobné vyšetrovanie internetových posmeškárov sa odohrávalo aj za Dudovho predchodcu Bronislawa Komorowského, ktorý sa od úradného postupu tiež dištancoval. Odvolací súd nakoniec posmeškára zbavil obvinenia z urážania, avšak potvrdil rozsudok za falšovanie dokumentov, čím sa dotyčný stal pre niektorých vtedajších opozičných politikov „politickým väzňom“.

debata chyba
Viac na túto tému: #paródia #video #Andrzej Duda