V Haagu sa začal proces s exprezidentom Pobrežia slonoviny

Pred Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu sa začal proces s exprezidentom Pobrežia Slonoviny Laurentom Gbagbom a jeho pobočníkom Charlesom Blé Goudéom, ktorí sú obvinení zo zločinov proti ľudskosti. Podľa agentúry AFP obaja vyhlásili, že sa cítia byť nevinní. Gbagbo je prvou bývalou hlavou štátu, ktorá zastala pred ICC od jeho vzniku v roku 2002. Doteraz tento tribunál odsúdil len dvoch veliteľov konžských milícií.

28.01.2016 13:39
Gbagbo, Pobrežie slonoviny, haag Foto: ,
Bývalý prezident Pobrežia slonoviny Laurent Gbagbo (vpravo) po príchode na Medzinárodný súdny dvor v Haagu.
debata (5)

„Som nevinný,“ vyhlásil pred súdom 73-ročný Gbagbo po tom, čo prečítali obžalobu. Gbagbo a Gouda sú obžalovaní z trestných činov vraždy, znásilnenia, pokusu o vraždu a prenasledovanie. Podľa prokuratúry nesú zodpovednosť za násilie po prezidentských voľbách v roku 2010, ktorých výsledky Gbagbo odmietol uznať. Medzi decembrom 2010 a aprílom 2011, než sa podarilo novému prezidentovi Ouattarovi prevziať úrad, zomrelo pri povolebnom násilí na 3-tisíc ľudí.

Gbagbo tvrdí, že je obeťou francúzskeho sprisahania a že neokolonialisti chcú získať moc v tejto západoafrickej krajine kvôli kakaovým plantážam a ropným ložiskám. Pobrežie Slonoviny je najväčším vývozcom kakaa na svete. „Je to paródia,“ tvrdí Gbagbova obhajoba, podľa ktorej je bývalý prezident skoro päť rokov vo väzení bez dôkazov. Obžaloba disponuje asi 138 svedkami, z ktorých ale nie všetci budú predvolaní.

Pred budovou súdu v Haagu sa vo štvrtok zišlo niekoľko desiatok Gbagbových priaznivcov, ktorí skandovali heslá „Osloboďte Gbagba!“, „Hanebný proces!“ či „Gbagbo prezidentom“. ICC kvôli zodpovednosti za povolebné násilie a podielu na zločinoch proti ľudskosti požaduje vydanie aj Gbagbovej manželky Simone. Jej krajina ju však odmieta vydať s tým, že za rovnaké zločiny už bola odsúdená doma na dvadsať rokov väzenia.

Očakáva sa, že proces s Gbagbom a jeho pobočníkom môže trvať aj niekoľko rokov. Aj v prvom dokončenom procese pred ICC padol verdikt až po trojročnom súde – v roku 2012, keď bol uznaný vinným z vojnových zločinov bývalý veliteľ konžských milícií Thomas Lubango za verbovanie detských vojakov v rokoch 2002 až 2003 počas občianskej vojny v Kongu.

ICC tvorí 18 sudcov z 18 krajín, jedným zo sudcov je od roku 2013 aj Čech Robert Fremr, ktorý však nezasadá v komore, ktorá súdi exprezidenta Gbagba.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Haag #Medzinárodný súdny dvor v Haagu #Pobrežie Slonoviny