WHO zvoláva zasadnutie krízového výboru kvôli vírusu Zika

V pondelok kvôli vírusu Zika, ktorý podľa všetkého poškodzuje mozgy ešte nenarodených detí, zasadne krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Oznámila to v Ženeve šéfka organizácie Margaret Chanová s tým, že WHO očakáva tri až štyri milióny prípadov nákazy. S vírusom sa teraz stretávajú latinskoamerické krajiny, predovšetkým Brazília a Kolumbia.

28.01.2016 14:12
komár, repelent, štipnutie Foto:
Vírus zika sa podľa doterajších zistení prenáša v prvom rade komárím bodnutím.
debata (1)

Hrozba šírenia choroby bola doteraz považovaná za miernu, teraz však podľa Chanovej dosiahla alarmujúcich rozmerov. Krízový výbor sa tak bude zaoberať vhodnými medzinárodnými opatreniami a výskumnými prioritami.

Vírus, ktorý prenášajú komáre druhu Aedes aegypti, vyvoláva niekoľkodňové horúčky, choroba je však vo väčšine prípadov mierna. Veľkým nebezpečenstvom je zrejme pre ľudské plody, pretože sa nákaza spája s nedostatočným vývinom mozgu. V Brazílii či Kolumbii sa narodili tisíce detí s výrazne menšou hlavou.

Skutočný vplyv vírusu na vývin mozgu zatiaľ nebol preukázaný. WHO vo štvrtok uviedla, že sa pripravuje na zverejnenie štúdie, ktorá preukazuje časové a miestne súvislosti medzi vírusom a postihnutiami novorodencov, nie však príčiny.

Proti vírusu zatiaľ neexistuje účinný liek ani vakcína. Zatiaľ nie sú jasné všetky spôsoby, ktorými sa vírus prenáša. Okrem komárieho bodnutia to môže byť podľa WHO aj pohlavný styk. Zatiaľ však nebol potvrdený ani jeden prípad prenosu z človeka na človeka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #Latinská Amerika #vírus Zika