Trump sa na debate nezúčastní, lovnou zverou bude Cruz

Ohlásená neúčasť Donalda Trumpa v televíznej debate republikánskych kandidátov na prezidenta USA spôsobila, že sa do úplne novej pozície dostane jeho konkurent Ted Cruz.

28.01.2016 14:30
Ted Cruz Foto: ,
Republikánsky kandidát na post amerického prezidenta Ted Cruz.
debata

Doteraz bol lovcom, ktorý v diskusiách útočil na favorita Trumpa, teraz sa na pódiu sám stane najväčším terčom pre ostatných protikandidátov. Na svojom webe to zverejnil denník Politico.

Cruz je podľa prieskumov kandidátskou dvojkou a v pondelok na volebnom zhromaždení v Iowe má dokonca šancu poraziť Trumpa, ktorý podľa celoamerických prieskumov vedie o viac ako 20 percentuálnych bodov. Teraz je však Cruz v nepríjemnej situácii, pretože Trump mu tesne pred začiatkom volebného maratónu skomplikoval plány. Cruz sa tak musí pripraviť na dve úplne odlišné debaty.

Cruzov tím je stále presvedčený, že Trump zavádza a že sa nakoniec na poslednej debate pred začiatkom straníckeho hlasovania zúčastní. Ak to však nebude pravda, Cruz bude jediný veľký terč pre Marca Rubia a Randa Paula, ktorí na neho v Iowe podľa preferencií útočia.

Politico sa domnieva, že Trumpova neúčasť poskytne Cruzovi argumenty o magnátovej emočnej nevyváženosti a egocentrizme. „Keď tam Donald Trump nebude, tak si ľudia pomyslia, že sa rozhoduje na základe emócií,“ uviedol Cruzov hovorca Rick Tyler. „K jeho nevypočítateľnému správaniu to sedí,“ dodal.

Cruz medzitým Trumpa vyzval, aby sa s ním ešte pred pondelkovým hlasovaním stretol v debate muž proti mužovi, ak teda na republikánsku diskusiu nemieni prísť.

„Aj keď som ho v šiestich predchádzajúcich debatách porazil, Cruz so mnou stále chce debatovať. Nemôžeme to urobiť v Kanade?“ uviedol Trump na Twitteri, čím na Cruza opäť zaútočil kvôli jeho pôvodu.

Cruz sa narodil americkým občanom v Kanade, čo mu podľa Trumpa znemožňuje uchádzať sa o kreslo v Bielom dome. Cruz to odmieta a tvrdí, že ústavu neporušuje, lebo je rodeným Američanom.

debata chyba
Viac na túto tému: #republikáni #debata #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Ted Cruz