Migranti z Alžírska, Tuniska a Maroka stratia v SRN šancu na azyl

Utečenci z Alžírska, Tuniska a Maroka stratia v Nemecku šancu na azyl, pretože nemecká vláda zaradí tieto severoafrické štáty na zoznam bezpečných krajín. Vo štvrtok večer sa na tom dohodli šéfovia nemeckých vládnych strán. Obmedzí sa aj možnosť, aby sa za žiadateľom o azyl prisťahovali jeho príbuzní.

28.01.2016 21:15
debata (12)

Dohodu o úprave azylových pravidiel oznámil v televízii n-tv vicekancelár Sigmar Gabriel po rokovaní s kancelárkou Angelou Merkelovou a bavorským premiérom Horstom Seehoferom. Podľa Gabriela začne vláda ihneď po schválení nového zoznamu bezpečných krajín vracať severoafrických žiadateľov o azyl späť do ich vlasti.

O rozšírení zoznamu bezpečných krajín o tri štáty severnej Afriky a o dôslednejších repatriáciách ich občanov sa v Nemecku začalo intenzívnejšie rokovať po silvestrovských incidentoch v niekoľkých mestách, pri ktorých mladí muži sexuálne napádali a okrádali ženy. Podľa doterajšieho policajného vyšetrovania boli útočníci prevažne Maročania a Alžírčania.

Vlani v polovici roka Nemecko zaradilo na zoznam bezpečných krajín Kosovo, Albánsko a Čiernu Horu. Následne sa počet utečencov z týchto krajín prichádzajúcich do Nemecka znížil na minimum.

Šéfovia vládnych strán sa tiež zhodli na tom, že ak nebudú rodiny utečencov žijúcich v Nemecku vo vlasti „bezprostredne politicky prenasledovaní“, bude možné zabezpečiť prisťahovanie rodinných príslušníkov až po dvoch rokoch. Podľa Gabriela by však rodinní príslušníci žiadateľov o azyl mali mať prednosť pri napĺňaní kontingentov pre utečencov, ktoré by v budúcnosti mala Európska únia vyzdvihovať priamo z krízových oblastí.

Súčasťou dohody je aj úprava pravidiel pre zamestnávanie utečencov. Utečenci, ktorí sa v Nemecku vyučia, budú mať po novom nárok dva roky pracovať bez toho, aby museli žiadať o pracovné povolenie.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Tunisko #Maroko #utečenci #Alžírsko