OSN: Rozhovory o Sýrii sa začnú o pár dní, bez opozície

Mierové rozhovory o Sýrii, ohlásené na piatok, sa začnú o niekoľko dní. Povedal to vo štvrtok splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Sýrska delegácia dorazí predbežne bez opozície.

29.01.2016 07:23 , aktualizované: 13:35
Staffan de Mistura, OSN Foto: ,
Osobitný vyslanec OSN generálneho tajomníka pre Sýriu Staffan de Mistura informuje médiá o plánovaných rozhovoroch so sýrskou delegáciou.
debata (22)

Rokovania mali začať pôvodne už v pondelok, kvôli sporom okolo účasti oponentov Damasku sa začiatok presunul na piatočné poobedie.

Opozičná vyjednávacia komisia (HNC) o svojej účasti rokovala tri dni v Rijáde a vo štvrtok hovorca HNC oznámil: „Áno, stretnutia v Ženeve v piatok začnú, ale my tam nebudeme, pretože sme sa ešte stále nedohodli.“

Agentúra AFP uviedla, že v Ženeve na poludnie očakávali vládnu delegáciu, ktorú vedie sýrsky veľvyslanec pre OSN Bašár Džaafarí. Rokovania sa majú zahájiť popoludní.

„Pan de Mistura začne rokovania s vládnou delegáciou a zíde sa s ďalšími účastníkmi a predstaviteľmi občianskej spoločnosti. Ako oznámil na tlačovej konferencii 25. januára, pôjde o nepriame rozhovory a strany sa s ním stretnú oddelene,“ uviedol de Misturov úrad.

Pre očakávané nezhody sa počíta s tým, že sa bude jednať v oddelených sálach a informácie medzi opozíciou a vládou budú sprostredkovávať diplomati OSN. Hlavné opozičné skupiny sa naďalej odmietajú zúčastniť, kým sa neposkytne záruka zlepšenia situácie civilistov v Sýrii. Požadujú zastavenie náletov a obliehanie miest.

Počítalo sa s tým, že o problémoch sa bude rokovať asi pol roka a že sa strany dohodnú na ukončení konfliktu a prechodnom období. Má vzniknúť dočasná vláda, ktorá pripraví ústavu a voľby. Mali by tak skončiť boje, ktoré si od jari 2011 vyžiadali asi štvrť milióna ľudských životov.

Prípravu rokovania komplikuje vplyv štátov, ktoré stoja za stranami sýrskeho konfliktu. Rusko chce do rozhovorov zapojiť aj sýrskych Kurdov, čo zas nechce prijať Turecko, ktoré spolu so Saudskou Arábiou podporuje opozičnú koalíciu, sformovanú minulý rok v Rijáde.

Irán stojí tak ako Rusko na strane Damasku. Prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že je príliš ambiciózne dúfať, že sa podarí sýrsky konflikt vyriešiť v priebehu pár týždňov na základe viacerých stretnutí. „Je to veľmi komplikovaná vec, riešenie musí byť politické, ale nedospejeme k nemu za niekoľko týždňov,“ povedal Rúhání v Paríži.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #mierové rokovania #Ženeva #Staffan de Mistura