Merkelová: Naša rozvojová politika donúti Afriku prijať azylantov späť

Nemecko bude tlačiť na krajiny severnej Afriky, aby prijímali späť zamietnutých žiadateľov o azyl. Použije k tomu aj nástroje rozvojovej politiky, povedala kancelárka Angela Merkelová po nočnom rokovaní s premiérmi nemeckých spolkových krajín.

29.01.2016 07:48
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne.
debata (78)

Nemecko bude tlačiť na krajiny severnej Afriky, aby prijímali späť zamietnutých žiadateľov o azyl. Použije k tomu aj nástroje rozvojovej politiky, povedala kancelárka Angela Merkelová po nočnom rokovaní s premiérmi nemeckých spolkových krajín. Vláda podľa nej tiež vytvorí stimuly pre výstavbu nových bytov v Nemecku, aby zabezpečila ubytovanie pre utečencov.

Merkelová na tlačovej konferencii pripomenula, že sa predstavitelia vládnych strán vo štvrtok dohodli na zaradení Tuniska, Alžírska a Maroka na zoznam bezpečných krajín, čo znamená, že občania týchto štátov nebudú mať šancu získať v Nemecku azyl. „Teraz sa musíme zamerať na to, ako môžeme lepšie a rýchlejšie vracať zamietnutých žiadateľov o azyl. Budeme rokovať s každou z týchto krajín pôvodu a budeme sa snažiť pokročiť vpred za využitie nástrojov zahraničnej aj rozvojovej politiky,“ povedala kancelárka.

Nemeckí politici už v minulosti navrhovali, aby Berlín obmedzil alebo úplne zastavil rozvojovú pomoc pre tieto štáty, ktoré sa budú zdráhať prijať späť svojich občanov, ktorí v Nemecku azyl nedostali.

Merkelová tiež zdôraznila, že pre utečencov, ktorí môžu azyl získať, je nutné zabezpečiť podmienky na ich integráciu do spoločnosti. „Úspešná integrácia na pracovný trh znamená to, aby si osvojili naše hodnoty, to bude kľúčovým projektom budúcich rokov,“ povedala kancelárka.

Podľa Merkelovej vláda projekt podporí aj stimulmi na výstavbu bytov pre utečencov. Kabinet by mal stavebným spoločnostiam poskytnúť daňové úľavy, ich rozsah však Merkelová nešpecifikovala.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenecká kríza