Republikánski prezidentskí kandidáti v debate kritizovali Trumpa

Kritikou Donalda Trumpa začala štvrtková siedma debata republikánskych prezidentských kandidátov. Miliardár odmietol účasť na poslednej debate pred začiatkom volebného maratónu kvôli sporu s televíznou stanicou Fox News a jednou z jej moderátoriek.

29.01.2016 08:19 , aktualizované: 08:32
republikánski kandidáti, prezidentské voľby... Foto: ,
Siedma debata republikánskych kandidátov sa konala bez Donalda Trumpa, ktorý má najväčšie šance bojovať o kreslo prezidenta USA.
debata (6)

Účastníkmi diskusie boli senátor za štát Texas Ted Cruz, senátor za štát Florida Marco Rubio, guvernér štátu Ohio John Kasich, guvernér New Jersey Chris Christie, bývalý guvernér Floridy Jeb Bush, bývalý neurochirurg Ben Carson a senátor za štát Kentucky Rand Paul.

Trumpovu neprítomnosti využili prezidentskí kandidáti ku kritike miliardára, ktorý celoštátne vedie v boji o republikánsku nomináciu na šéfa Bieleho domu. Ted Cruz, ktorý má spolu s Trumpom najväčšiu šancu na zisk nominácie v Iowe, začal debatu ironickou poznámkou na časté urážky zo strany mediálneho magnáta.

„Som šialenec a všetci na tomto pódiu sú hlúpi, tuční a škaredí,“ uviedol Cruz. Následne svojim protivníkom poďakoval, že preukázali voličom v Iowe rešpekt a na rozdiel od Trumpa sa debaty zúčastnili. Bývalý floridský guvernér Jeb Bush, ktorý je častým cieľom Trumpových invektív, uviedol, že mu Trump svojím spôsobom chýba. „Bol pre mňa plyšovým medvedíkom,“ povedal.

V augustovej televíznej debate republikánov sa Trump pustil do konfliktu s moderátorkou stanice Fox News Megyn Kellyovou, ktorá chcela poznať jeho vzťah k ženám. V minulosti ich Trump počastoval surovými nadávkami ako „tučné ošípané“ alebo „povaľačky“. V besede miliardár otázku Kellyovej zmietol zo stola s tým, že je iba prejav politickej korektnosti. Vyslúžil si za to bučanie divákov v štúdiu. Neskôr uviedol, že na neho moderátorka útočila kvôli tomu, že práve menštruovala. Podľa Trumpa má novinárka voči nemu zaujaté stanovisko.

Práve Kellyová spolu s dvoma kolegami moderovala aj siedmu debatu, čo okrem iného viedlo Trumpa k odmietnutiu účasti. Podľa agentúry Reuters Trump krátko pred začiatkom debaty vedeniu Fox News ponúkol, že sa nakoniec zúčastní, pokiaľ stanica pošle päť miliónov dolárov na charitu. Stanica Fox News ponuku odmietla.

Práve na počesť vojnových veteránov usporiadal Trump v Des Moines dobročinnú akciu, ktorú takmer súbežne s debatou siedmich republikánskych kandidátov odvysielala televízia CNN. „Úprimne povedané, nechcel som tu byť, chcel som byť asi päť minút odtiaľto,“ povedal Trump svojim priaznivcom. „Keď sa k vám správajú zle, musíte sa postaviť za svoje práva, či sa vám to páči alebo nie,“ dodal.

K zásadným témam prvej časti debaty patril boj proti terorizmu, predovšetkým proti organizácii Islamský štát (IS). V tejto súvislosti floridský senátor Marco Rubio opäť zopakoval svoj sľub, že ako prezident by zatvoril mešity na miestach, kde dochádza k radikalizácii. O jadrovej dohode šiestich svetových mocností s Iránom Rubio povedal, že ju „jedného dňa“, keď bude prezidentom, jednoducho roztrhá.

Cruz sa v súvislosti s IS zaprisahal, že bude bojovať za úplné zničenie tejto teroristickej organizácie. "Budem IS prenasledovať, nech bude kdekoľvek, a úplne ho zničím. V podobnom duchu sa k boju s Islamským štátom postavil aj guvernér štátu Ohio John Kasich, ktorý povedal, že bude spájať ľudí všetkých vierovyznaní, aby spoločnými silami islamistov porazili.

Okrem výziev na boj s islamistami zaznela z úst republikánskych kandidátov aj kritika namierená proti administratíve súčasného demokratického prezidenta Baracka Obamu. Toho si zobral na mušku Jeb Bush, ktorý povedal, že vojnoví veteráni by si zaslúžili viac úcty, ako sa im dostáva od súčasných Spojených štátov pod Obamovým vedením.

Kandidáti sa vo všeobecnosti vyhýbali vzájomnej konfrontácii a svoje útoky sústredili na demokratickú uchádzačku Hillary Clintonovú. „Nemá dostatočnú kvalifikáciu na to, aby bola prezidentkou,“ povedal o bývalej americkej ministerke zahraničných vecí guvernér Chris Christie.

Volebné zhromaždenie v Iowe začne už v pondelok maratón volebných zápolení, v ktorých sa rozhodne, kto sa postaví v súboji o prezidentský úrad proti demokratickému kandidátovi. Tým by sa podľa doterajších prieskumov mohla stať bývalá prvá dáma a exministerka zahraničia Hillary Clintonová. Jej najväčším demokratickým rivalom je výrazne ľavicový vermontský senátor Bernie Sanders. Z demokratov sa o nomináciu uchádza tiež Martin O'Malley, ktorý má však len mizivú podporu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Megyn Kelly