Podľa prieskumu si 40 percent Nemcov želá rezignáciu Merkelovej

Asi 40 percent Nemcov si želá, aby kancelárka Angela Merkelová kvôli utečeneckej kríze odstúpila. Ukázal to aktuálny prieskum spoločnosti Insa pre časopis Focus. Podľa prieskumu spoločnosti Forsa pre televíziu RTL je 62 percent opýtaných presvedčených, že problém s utečencami nedokáže vyriešiť žiadna z politických strán v Nemecku.

29.01.2016 12:10
debata (23)

V názore na odstúpenie Merkelovej je nemecká spoločnosť rozdelená. Zatiaľ čo 40 percent ľudí si jej rezignáciu želá, pre 45 percent nie je k odchodu Merkelovej dôvod.

Mimoriadne kritickí sú ku kancelárke stúpenci populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD), z ktorých odstúpenie Merkelovej žiadajú dve tretiny. Kritiku žne kancelárka aj vo svojej konzervatívnej únii CDU / CSU – pre jej odchod sa vyslovila zhruba štvrtina priaznivcov strany.

Prieskum spoločnosti Forsa však ukázal, že Nemci nevidia k Merkelovej alternatívu. Podľa 62 percent opýtaných by utečeneckú krízu nedokázala vyriešiť žiadna politická strana. Najväčšie nádeje voliči vkladajú do CDU / CSU, o ktorej je 23 percent Nemcov presvedčených, že ponúka najlepšie recepty na riešenie súčasnej situácie.

Ak by Nemci mali možnosť priamo voliť kancelára, najúspešnejšou by stále bola Merkelová, ktorú by podporilo 43 percent ľudí. Na druhom mieste skončil s 27 percentami vicekancelár a predseda sociálnej demokracie (SPD) Sigmar Gabriel.

Volebné preferencie jednotlivých strán sa v prieskume spoločnosti Forsa oproti minulému týždni nezmenili. Najsilnejšia zostáva CDU / CSU, ktorú by volilo 36 percent Nemcov, pre SPD by hlasovalo 24 percent opýtaných.

Postkomunistická Ľavica, Zelení a AFD by zhodne získali desať percent hlasov. Na päťpercentnú hranicu nutnú pre vstup do Spolkového snemu sa pohybuje liberálna Slobodná demokratická strana (FDP).

23 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Angela Merkelová #utečenci