Kremeľ: Americké obvinenia voči Putinovi sú neprijateľné a urážlivé

Kremeľ považuje za neprijateľné vyhlásenia amerických predstaviteľov obviňujúcich ruského prezidenta Vladimira Putina z korupcie. Urážlivé vyjadrenia majú ohovoriť ruského vodcu pred ďalšími prezidentskými voľbami, aj keď Putin sa ešte nerozhodol, či sa bude v roku 2018 uchádzať o znovuzvolenie.

29.01.2016 12:36
debata (249)

Hovorca Bieleho domu vo štvrtok povedal, že nedávne vyhlásenie vysokého predstaviteľa ministerstva financií USA o skorumpovanosti ruského prezidenta „plne zodpovedá názoru americkej vlády“.

„Samozrejme prezident o týchto vyhláseniach vie. Považuje ich za absolútne neprijateľné a nevhodné pre vysokopostaveného predstaviteľa USA,“ zareagoval v piatok Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

„Vidíme, že za oceánom sa začala príprava na naše voľby. Do prezidentských volieb v Rusku je ešte ďaleko, viac ako dva roky, ale príprava podľa všetkého sa začala. Je jasné, že sa zhromažďujú negatívne informácie voči hlave nášho štátu a využívajú sa pre nátlak a ovplyvňovanie budúcej volebnej kampane,“ dodal Peskov.

Na nadväzujúcu otázku novinárov, či to teda znamená, že sa Putin bude v budúcich voľbách uchádzať o ďalší šesťročný mandát, hovorca odpovedal tradične vyhýbavo: americká kampaň sa začala „pre každý prípad“, bez toho aby sa vedelo, či Putin bude kandidovať. Peskov by sám prišiel o miesto, keby si trúfol vysloviť sa podobne urážlivo o prezidentovi USA.

Všetko sa začalo v pondelok, keď námestník amerického ministra financií Adam Szubin v relácii britskej stanice BBC vyhlásil, že americké úrady o Putinových korupčných praktikách vedia už mnoho rokov.

„Putin dostáva od štátu výplatu približne 110 000 dolárov ročne, ale to nie je presné. Dlhé roky pracoval na tom, aby ukryl skutočný rozsah svojho majetku,“ povedal americký činiteľ s tým, že presné čísla nie je schopný uviesť.

"Videli sme, ako necháva zbohatnúť svojich priateľov a najbližších spojencov a ako vytláča na okraj tých, ktorých za priateľov nepovažuje. Či ide o energetické suroviny či štátne zákazky, pomáha tým, ktorí mu budú slúžiť, a vylučuje tých, ktorí nebudú. Pre mňa je to obrázok korupcie, "dodal námestník, ktorý je na ministerstve zodpovedný za boj s terorizmom a finančnej zločinnosťou.

Kremeľ proti americkému vyhláseniu, ktoré bolo prvým americkým verejným obvinením ruského prezidenta, okamžite dôrazne protestoval. „Je to len číry výmysel a ohováranie, ktorá nemá nič spoločné so skutočnosťou,“ povedal v utorok novinárom prezidentov hovorca Dmitrij Peskov.

„Všetko je to len ďalší príklad typického nezodpovedného žurnalizmu,“ dodal s tým, že vyjadrenie amerického ministerstva financií – bez predloženia konkrétnych dôkazov – len poškvrnilo túto inštitúciu.

Za Szubinovho tvrdenia sa vo štvrtok postavil Biely dom. „Je to hodnotenie ministerstva financií USA. Plne zodpovedá názoru vlády,“ povedal hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Peskov v utorkovej reakcii zapochyboval, že by Szubinovho obvinenie mohlo ešte zhoršiť terajšie napäté vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom. „Úprimne povedané, vzťahy teraz nie sú v najlepšej forme. Podobné lži im môžu sotva ešte viac uškodiť,“ usúdil Peskov.

249 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #USA #Kremeľ #Vladimir Putin #obvinenia