Srbská polícia monitoruje islamistov verbujúcich Rómov

Malá skupina wahhábistov, ktorí sa usadili na belehradskom predmestí Surčin, sa dostala do pozornosti srbskej polície. Sú totiž podozriví, že medzi miestnymi Rómami robia nábor džihádistov pre vojnu v Sýrii

29.01.2016 14:17
debata (12)

Denník Večernje Novosti tvrdí, že polícia a bezpečnostné zložky sledujú všetky aktivity asi desaťčlennej, pravdepodobne extrémistickej skupiny. Členovia skupiny väčšinou žijú a pracujú v Nemecku, ale v čase voľna sa vracajú do Surčinu, kde šíria svoju ideológiu. Skupina údajne vlastní niekoľko domov.

Podľa srbských bezpečnostných zložiek identifikovali doteraz v Belehrade viac ako 200 wahhábistov, v celom Srbsku ich je okolo 500.

Wahhábisti sa považujú za jediných nositeľov pravého neskazeného islamu, pričom vyznávačov ostatných islamských škôl často označujú za neveriacich.

Vodcom belehradskej skupiny má byť Goran Pavlovič, prezývaný Abdalláh, o ktorom nie je takmer nič známe. Určitý čas žil v dedine Gornja Maoča, ktorá je centrom wahhábistov v Bosne. Naposledy ho vystopovali v Sýrii.

Vo februári 2010 vtrhli do dediny stovky policajtov a zaistili tam sklad zbraní a zatkli desať ľudí. Žil tam aj Mevlid Jasarevič, ktorý so samopalom AK-47 uskutočnil 28. októbra 2011 streľbu na veľvyslanectvo USA v Sarajeve. V roku 2015 vzbudila Gornja Maoča opäť pozornosť, keď tam nakrátko vyvesili vlajku tzv. Islamského štátu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Srbsko #Róm #verbovanie #wahhábizmus