The Intercept: USA a Británia tajne špehovali izraelské letectvo

Britské a americké tajné služby prelomili kódy izraelských bezpilotných lietadiel, takže USA a Británia boli schopné skoro 20 rokov sledovať operácie izraelskej armády vykonávané týmito strojmi.

29.01.2016 15:04
debata (13)

Vyplýva to zo správy servera The Intercept, ktorá sa opiera o informácie získané od bývalého agenta americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť Edwarda Snowden. Izraelských predstaviteľov správa v izraelských novinách neprekvapila, pretože je vraj známe, že zahraničné rozviedky takú špionáž vykonávajú.

Napriek tomu však Izrael však vyslovil nespokojnosť s týmito odhaleniami, ktoré zverejnili najmenej dva mediálne zdroje. Po rokoch nezhôd môžu tieto informácie ešte viac obmedziť už aj tak napäté vzťahy medzi židovským štátom a USA, domnieva sa Reuters.

Briti a Američania viedli z Cypru tajnú operáciu s názvom Anarchista. Hlavným cieľom tajnej operácie bol Izrael, avšak špionáž sa týkala aj Egypta, Turecka, Iránu a Sýrie. Prvýkrát signál zachytili v roku 1998.

Izraelský denník Jediot Achronot informoval, že zachytávali informácie, ktoré bezpilotné, ale aj iné lietadlá vysielali späť svojmu veleniu. Investigatívna internetová stránka theintercept.com takisto vydala podobnú správu – aj s fotkami, ktoré údajne pochádzajú z paluby izraelského ozbrojeného drónu.

Izrael informáciu o tom, že disponuje ozbrojenými drónmi, nepotvrdil ani nevyvrátil. Internetová stránka Wikileaks však ešte v roku 2010 zverejnila vyjadrenia istého popredného predstaviteľa izraelskej armády, ktorými existenciu týchto drónov potvrdil.

Server The Intercept tvrdí, že agenti mohli mať pocit, že sedia počas vojenských operácií v kokpite izraelských strojov.

Izraelský minister energie Juval Steinitz povedal, že ho správa neprekvapuje a snažil sa ju zľahčiť: „Vieme, že Američania vykonávajú špionáž proti všetkým krajinám na svete aj proti nám, ich priateľom. Ale rovnako nás to sklamalo,“ dodal. „Okrem iného preto, že my sme o USA nezhromažďovali tajné informácie a ani sme neprelamovali ich kódy počas niekoľko desaťročí,“

Steinitz, ktorý v minulosti zastával funkciu ministra spravodajských služieb, povedal, že sa z tejto situácie určite poučia. „Nemyslím si, že je to nejaké najväčšie tajomstvo, ale je to niečo, čo je nepríjemné a nemalo sa stať. Teraz musíme uvažovať nad zmenou kódovania,“ poznamenal minister.

Ani americká, ani britská ambasáda v Izraeli súčasné obvinenia nekomentovali.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Veľká Británia #USA #kódovanie #bezpilotné lietadlá