Francúzi žiadajú milosť pre týranú ženu

Pre Francúzku Jacqueline Sauvageovú to peklo trvalo takmer 50 rokov. Muž alkoholik ju bil, znásilňoval, týral aj ich štyri deti, zneužíval dcéry. Mlčala. Bála sa.

30.01.2016 09:32
Hollande Foto: ,
Štyristotisíc Francúzov žiada od prezidenta Françoisa Hollanda, aby dal milosť týranej žene, ktorá zabila manžela - trýzniteľa.
debata (11)

O násilí v Selle-sur-le-Bied neďaleko Orléansu vedeli aj susedia, ale aj oni sa ho báli. Pred troma rokmi sa po ďalšej hádke a bitke rozhodla. Vzala z izby zbraň a vyšla za ním na terasu. Vypálila jednu ranu, druhú, tretiu. So zatvorenými očami. Do chrbta. O pár hodín sa vo väzbe dozvedela, že syn deň predtým spáchal samovraždu.

Odsúdili ju ako chladnokrvnú vrahyňu. Jej reakcia nebola primeraná ohrozeniu, ktoré práve vtedy prežívala.

Jacqueline Sauvageová, 68-ročná žena, ktorej súd v decembri vymeral trest desať rokov väzenia, sa vo Francúzsku stala symbolom týraných žien. Jej osud teraz môže zmierniť jeden muž – prezident François Hollande. Udelí tejto žene, ktorá sa rozhodla s tyranom skoncovať, milosť? Celé Francúzsko v piatok čakalo, ako dopadne jeho stretnutie s dcérami odsúdenej a jej advokátkami v Elyzejskom paláci. Tie dúfali, že audiencia dáva nádej na udelenie milosti.

Advokátky pred vyše rokom na súde neuspeli napriek tomu, že zdôrazňovali, že Sauvageová konala v sebaobrane. Súd rozhodol, že nešlo o oprávnenú sebaobranu, keďže v tej chvíli muž na ňu neútočil tak, že by bola v ohrození života. Navyše nebolo dosť dôkazov o znásilneniach a bití. Aj keď, ako zistil Liberation, v rokoch 2007 – 2012 štyri razy vyhľadala rýchlu lekársku pomoc. V jej neprospech bolo aj to, že ani ona, ani jej dcéry sa nesťažovali na úradoch. Ako však povedala jedna z dcér na súde, boli paralyzované strachom.

Aj preto sa teraz vo Francúzsku hovorí o tom, či by sa zákon nemal upraviť. V niektorých krajinách ako Austrália a Kanada sa pri posudzovaní takýchto prípadov berie do úvahy aj „syndróm týraných žien“. Ženy, ktoré roky trpia násilím zo strany partnera, sa totiž z obavy pred jeho pomstou radšej nesťažujú ani neutekajú.

Decembrové rozhodnutie odvolacieho súdu, ktorý sa päť hodín radil, kým rozsudok prvostupňového súdu potvrdil, verejnosť pobúrilo. V uplynulých dňoch napätie vyvrcholilo. Za udelenie prezidentskej milosti, ktorá vo Francúzsku len málokedy využíva, bola spísaná petícia, konali sa zhromaždenia. Podporu oslobodeniu Sauvageovej vyjadrili viacerí poslanci parlamentu, starostka Paríža Anne Hidalgová, bývalý premiér François Fillon, bývalý europoslanec Daniel Cohn-Bendit. Ľavicový Liberation vyšiel pred Vianocami s titulkou – Pán prezident, osloboďte Jacqueline.

Hollande sa tak ocitol pod tlakom. Petíciu za milosť pre Jacqueline Sauvageovú podpísalo do piatkového rána takmer 400-tisíc ľudí vrátane známych osobností. „Táto situácia vypovedá o prípadoch žien a detí, ktoré sú obeťami násilia v našej krajine,“ zdôrazňuje petícia.

Pripomína, že vo Francúzsku zomrelo vlani rukou tyrana 134 žien. Ticho a nečinnosť v spoločnosti, ktorá nepomôže ohrozeným ľuďom, vedie aj k takým koncom ako v tomto prípade. Prezidentský úrad ešte pred avizovaným prijatím troch dcér Jacqueline Sauvageovej vyhlásil, že treba rešpektovať „právne procedúry“. Zdroje z Elyzejského paláca zároveň dodali, že kompletný materiál k prípadu Sauvageovej má prezident dostať v druhej polovici februára.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #týranie #milosť