Ďalšie ruské lietadlo narušilo turecký vzdušný priestor

Turecké ministerstvo zahraničných vecí v sobotu oznámilo, že si predvolalo veľvyslanca Ruska v Ankare po tom, ako ruské vojenské lietadlo v piatok napriek viacerým varovaniam narušilo vzdušný priestor Turecka.

30.01.2016 18:56 , aktualizované: 21:58
debata (1209)

Vo vyhlásení tureckého rezortu diplomacie sa uvádza, že ruské lietadlo dostalo pred vstupom do tureckého vzdušného priestoru varovania v ruskom i anglickom jazyku, informovala agentúra AP. Vyhlásenie tiež obviňuje Rusko z eskalácie napätia a dodáva, že Rusko bude brané na zodpovednosť za prípadné „katastrofálne“ následky.

V novembri turecké sily zostrelili ruské vojenské lietadlo, ktoré podľa Turecka narušilo jeho vzdušný priestor na hranici so Sýriou, čo vyvolalo krízu vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval v sobotu Rusko, že bude „musieť znášať následky“ svojho konania, ak bude pokračovať v narušovaní tureckého vzdušného priestoru.

Erdogan varoval pred „následkami“ narušovania vzdušného priestoru

Erdogan tiež obvinil Rusko z „nezodpovedných krokov“ poškodzujúcich mier po oznámení Ankary o tom, že ruské vojenské lietadlo znova narušilo vzdušný priestor Turecka, členskej krajiny NATO, informovala agentúra AP. Turecký líder sa podľa vlastných slov pokúsil v záležitosti spojiť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ten však nereagoval.

Generálny tajomník Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby „konalo zodpovedne a plne rešpektovalo vzdušný priestor NATO“, ako aj podniklo všetky potrebné opatrenia na zaistenie, že k takýmto narušeniam znova nedôjde. Vo vyhlásení však tiež apeloval na „pokoj a zmiernenie“ napätia medzi Moskvou a Ankarou.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #zostrelená stíhačka