SDKÚ chce mimoriadnu schôdzu parlamentu k zdravotným sestrám

SDKÚ chce iniciovať zvolanie parlamentu k situácii v zdravotníctve.

31.01.2016 14:55 , aktualizované: 19:02
Pavol Frešo Foto: ,
Predseda SDKÚ Pavol Frešo.
debata (49)

SDKÚ má dnes v NR SR jedného poslanca. Predsedu strany Pavla Freša mrzí, že nikto z ministerstva zdravotníctva nerokoval od decembra so zdravotnými sestrami. Ako povedal Frešo, na mimoriadnej schôdzi by poslanci rokovali o možnostiach, ako nájsť v štátnom rozpočte 100 miliónov eur pre požiadavky sestier. Zároveň strana navrhuje pozvať zástupkyne sestier a ich odborových združení na rokovanie NR SR a na schôdzi im dať šancu obhájiť svoje požiadavky.

„Dôvodom tejto iniciatívy nie sú iba informácie, že podľa všetkého od pondelka v minimálne dvoch kľúčových nemocniciach dôjde k výraznému obmedzeniu zdravotnej starostlivosti, ktorá sa dotkne približne milióna občanov našej krajiny, ale najmä zodpovednosť ku krajine. Chceme konštruktívnym spôsobom nájsť riešenie bez obviňovania a osočovania sa kto je zodpovedný za vzniknutú situáciu v spoločnosti,“ uviedol Frešo.

SDKÚ predpokladá, že suma potrebná na pokrytie požiadaviek sestier bude výrazne nižšia ako pôvodný odhad 200 miliónov eur. SDKÚ navrhuje krytie finančných potrieb sestier získať napríklad presunutím prostriedkov z nákupu dopravných radarov za 168 miliónov eur. „Všetci sme sa presvedčili, že sestry to s výpoveďami myslia vážne. Chceme, aby sestry vystúpili na pôde NR SR, pretože je nedôstojné, aby kvôli platu učiteľka stála v daždi alebo sestra sa doslova doprosovala stretnutia na úrade vlády. V tejto situácií je na prvom mieste pacient a na mimoriadnej schôdzi je nevyhnutné schváliť legislatívny rámec, ktorý presvedčí zdravotné sestry, aby sa vrátili k svojim pacientom,“ dodal.

Sestry podporujú zvolanie schôdze

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek podporuje zámer na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k problematike zdravotníctva začiatkom budúceho týždňa. Ako informovala predsedníčka združenia Monika Kavecká, snahu o zvolanie schôdze považujú za konštruktívnu snahu o zmenu nevyhovujúcej legislatívy v skrátenom legislatívnom procese, ktorá by dokázala v krátkom čase zvrátiť krízovú situáciu v slovenskom zdravotníctve. „Považujeme za férové, aby sa k požiadavkám sestier vyjadrili všetky parlamentné politické strany a svojim hlasovaním na pôde parlamentu ukázali, ako im na budúcnosti celého sesterského stavu v slovenských nemocniciach záleží,“ uvádza sa vo vyhlásení sestier.

Odborové združenia konštatuje, že požiadavky sestier, pre ktoré vstúpili do výpovedí, nepredstavujú prehnané požiadavky a sú priamou reakciou na alarmujúce trendy v slovenskom zdravotníctve. „Každoročne sa zo sesterského registra na Slovensku odhlasuje 900 sestier, ktoré mieria do zahraničia, kde je ich renomé mimoriadne vysoké a podobné je aj ich finančné ohodnotenie,“ uvádza sa vo vyhlásení. Združenie zároveň vyzýva všetky parlamentné politické strany, aby podporili túto iniciatívu a svojimi podpismi pomohli k skorému zvolaniu mimoriadnej schôdze parlamentu, kde by sa urýchlene vyriešila krízová situácia v nemocniciach.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #zdravotné sestry