Británia a EÚ sa zatiaľ nedohodli na reforme vzťahov

Predseda Európskej rady Donald Tusk a britský premiér David Cameron zatiaľ nedosiahli dohodu, ktorej cieľom má byť zotrvanie Británie v Európskej únii. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

01.02.2016 07:36
debata (3)

Obaja štátnici sa však dohodli na tom, že ich rozhovory budú pokračovať. Tusk pred oficiálnym sídlom britských premiérov na Downing Street 10 v Londýne novinárom povedal, že dohodu s Britániou sa zatiaľ dosiahnuť nepodarilo.

Podľa britského premiéra sa obaja štátnici dohodli na „ďalších 24 hodinách rokovaní“, z ktorých by mali vyplynúť návrhy, ktoré budú následne predložené na posúdenie EÚ.

Cameron má v úmysle obmedziť sociálne dávky pre migrantov z krajín EÚ, s čím však lídri ostatných 27 členských štátov únie nesúhlasia.

Britský premiér určil koncom minulého roka štyri oblasti, v ktorých vyžaduje zmeny vo fungovaní EÚ – konkurencieschop­nosť, zvrchovanosť, sociálne zabezpečenie a lepšie hospodárske riadenie – ešte pred vyhlásením dátumu referenda o členstve Spojeného kráľovstva v únii. Cameron prisľúbil usporiadať referendum do konca roka 2017.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Donald Tusk #David Cameron #členstvo v EÚ #britské referendum