Bavorský premiér Seehofer sa chce stretnúť s Putinom

Bavorský krajinský premiér Horst Seehofer obhajoval v nedeľu svoje rozhodnutie stretnúť sa v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Urobil tak napriek varovaniam, že by tým mohol poškodiť utečeneckú politiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Informovala o tom agentúra Reuters.

01.02.2016 07:40
debata (78)

Seehofer, ktorý Merkelovú ostro kritizuje za to, že do Nemecka pustila taký veľký počet migrantov z Blízkeho východu a iných častí sveta, uviedol, že s jeho cestou do Moskvy súhlasila aj kancelárka, aj minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. Do Ruska by mal Seehofer odcestovať vo štvrtok.

Nemecko-ruské vzťahy sú napäté po tom, ako 13-ročná tínedžerka ruského pôvodu povedala, že ju v noci z 11. na 12. januára v Berlíne uniesli a znásilnili migranti. Nemecká prokuratúra v piatok uviedla, že má dôkaz o tom, že tvrdenia dievčaťa sa nezakladajú na pravde.

Dvojstranné vzťahy medzi Ruskom a Nemeckom naštrbila aj kríza na Ukrajine a občianska vojna v Sýrii, pričom nemecké médiá obviňujú Moskvu, že tajne spolupracuje s ultrapravicovými a protiimigračnými stranami, ktoré si v Nemecku a ďalších európskych krajinách získavajú čoraz väčšiu odporu.

„Tú cestu sme veľmi dôkladne pripravovali… a nijakú paralelnú zahraničnú politiku nerobíme,“ povedal pre televíziu ZDF Seehofer, ktorý zároveň dodal, že jeho cesta je motivovaná dobrými vzťahmi – najmä v oblasti obchodu – medzi bohatým Bavorskom a Ruskom.

Kritikov zo všetkých segmentov nemeckého politického spektra však Seehoferove tvrdenia nepresvedčili.

„Seehofer sa v diskusii o utečencoch jednoznačne postavil proti kancelárke – skutočne dúfam, že sa tá cesta neuskutoční,“ uviedol Roderich Kiesewetter, poslanec nemeckého parlamentu za Merkelovej Kresťanskodemo­kratickú úniu (CDU).

Seehoferova Kresťanskosociálna únia (CSU), ktorá je sesterskou stranou Merkelovej CDU, už dlhšie dôrazne vyzýva kancelárku, aby zatvorila hranice a poslala domov tých migrantov, ktorí nemajú nárok na udelenie politického azylu.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Vladimir Putin #Horst Seehofer