Nemecko musí zabrániť zvýšeniu počtu utečencov, hovorí de Maiziére

Nemecko musí za každú cenu zabrániť tomu, aby sa na jar masívne zvýšil počet prichádzajúcich utečencov. V aktuálnom vydaní týždenníka Der Spiegel to uviedol minister vnútra Thomas de Maiziére.

01.02.2016 09:59
debata (19)

Zdôraznil pritom, že utečenecká kríza nie je len záležitosťou Nemecka, ale jej dopady môžu pocítiť všetky krajiny Európskej únie.

„V septembri a v októbri prichádzalo do Nemecka denne až 10 000 ľudí, v porovnaní s tým sa v zime počty výrazne znížili. V januári prichádzalo priemerne 2 000 ľudí denne, ale pri prepočte na celý rok je to stále príliš veľa. Preto musíme za každú cenu zabrániť tomu, aby sa počet prichádzajúcich na jar znovu masívne zvýšil,“ povedal minister.

Podľa de Maiziéreho bude potrebných množstvo opatrení, aby sa podarilo počty prisťahovalcov obmedziť. Podľa neho je potrebné podporovať Jordánsko a Libanon, aby sa zlepšila situácia v tamojších utečeneckých táboroch a ľudia sa nevydávali na cestu do Európy.

Minister tiež považuje za potrebné dôslednejšie vracať zamietnutých žiadateľov o azyl do krajín pôvodu a vyzval na posilnenie spolupráce s Tureckom, cez územie ktorého väčšina utečencov do EÚ prichádza. „Turecko môže v každom prípade kontrolovať svoju hranicu lepšie ako teraz,“ povedal.

Minister tiež zdôraznil, že utečenecká kríza je záležitosťou všetkých krajín únie. „Je chyba, ak niektorí partneri veria, že sa tomu môžu vyhnúť. Najneskôr vo chvíli, keď sa schengenský systém znova dostane pod tlak alebo bude trvalo spochybnený, si uvedomia, že utečenecká kríza je viac než len nemecký problém. Pretože potom škody ponesú všetci v Európe,“ varoval.

De Maiziére tiež podotkol, že cíti, ako Nemci strácajú optimizmus, čo ale nie je len dôsledkom migračnej krízy. „Možné nezrovnalosti pri pridelení dejiska futbalových majstrovstiev sveta v roku 2006, škandál Volkswagenu, ťažkosti pri stavbe berlínskeho letiska, neúspešná kandidatúra Hamburgu na organizovanie olympiády, vysoký počet utečencov, terorizmus a stále existujúce obava o euro – to všetko zasiahlo sebavedomie mnohých Nemcov. A to, že majú obavy, problémy skôr zväčšuje, než aby ich to zmenšovalo,“ povedal minister.

Podľa neho Nemecko prvýkrát pocítilo aj odvrátenú stránku globalizácie, z ktorej zatiaľ ťažilo. „Už celé generácie hovoria rodičia svojim deťom, že tvrdo pracujú, aby sa mali lepšie ako oni. Teraz ľudia majú pocit, že táto veta už neplatí. Ak budeme tvrdo pracovať, bude sa našim deťom a vnúčatám v najlepšom prípade dariť rovnako ako nám,“ povedal de Maiziére.

Podľa neho preto rastie v krajine nechuť k akýmkoľvek zmenám. Zdôraznil však, že Nemecko sa nemôže pred premenou sveta schovať a bude sa s ňou musieť vysporiadať.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #migračná kríza