Odložili nepriame rokovania o mieri v Sýrii

Sýrska opozícia získala od zahraničných spojencov záruku humanitárnej pomoci sýrskym civilistom. Ďalšie nepriame rokovania o mieri medzi sýrskou vládou a opozíciou sa pravdepodobne odložia.

01.02.2016 13:30 , aktualizované: 14:24
Staffan de Mistura, Bashar al Jaafari, Sýria, OSN Foto: ,
Vyslanec Staffan de Mistura (vpravo) si podáva ruku so sýrskym veľvyslanca pre OSN Bašárom al Jaafari počas mierových rokovaní v Ženeve.
debata (36)

Hovorkyňa osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu, Khawla Mattarová, v Ženeve oznámila, že rozhovory pod záštitou OSN sa pravdepodobne nezačnú, informovala tlačová agentúra AP.

Sýrske rozhovory plné úskalí začali v piatok, kedy sa de Mistura stretol iba s vládnou delegáciou. Opozícia sa pripojila až v nedeľu, avšak stále si kládla podmienky na svoju účasť.

Kancelária vyslanca de Mistura uviedla, že jeho stretnutie s vládnou delegáciou, plánované na dnešné dopoludnie, preložili. Podľa Mattarovej to bolo preto, že sa de Mistura chcel najskôr stretnúť so sýrskou opozíciou, keďže so sýrskym vládnym tímom sa už stretol. Vyslanec OSN už v nedeľu absolvoval u opozície zdvorilostnú návštevu.

Muslát sa vyjadril, že opozícia do Ženevy prišla v snahe vymôcť zlepšenie životných podmienok Sýrčanov podľa decembrovej rezolúcie BR OSN. Počíta sa v nej s humanitárnou pomocou, s ukončením obliehania miest a útokmi na civilistov. Hovorca povedal, že v tomto zmysle opozícia dostala „kladné odpovede“ od jej zahraničných spojencov. Stretnutie s de Misturom sa naplánovalo na piatu hodinu popoludní miestneho času.

V Ženeve na tlačovej konferencii vystúpil aj vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn a vyhlásil, že OSN nepočíta s udelením amnestie za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti spáchané v Sýrii. „OSN sa riadi princípom, ktorý vylučuje amnestiu osobám podozrilým zo spáchania zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov. Dúfame, že na tom budú trvať aj sprostredkovatelia sýrskych rozhovorov,“ povedal Husajn.

K týmto zločinom radí aj to, že občanov trpeli hladom, čo sa týkalo najmä niekoľkých obliehaných miest. V meste Madájá, kam vláda pustila humanitárne konvoje v januári, zomrelo od hladu niekoľko desiatok ľudí a podľa organizácie Lekári bez hraníc tam v súčasnosti trpí podvýživou 320 osôb. Husajn povedal, že v Sýrii obliahajú ešte stále 15 miest a že vystavovanie civilistov hladu „je vojnový zločin a zločin proti ľudskosti“.

Domnieva sa tiež, že v Sýrii väznia bez súdu niekoľko „desiatok tisíc ľudí, ktorých musia prepustiť“.

Cieľom rokovaní je ukončiť päťročný konflikt v Sýrii, v ktorom zahynulo vyše 250 000 ľudí. Rokovania sú zatiaľ nepriame a medzi delegáciou vlády a opozície informácie sprostredkovávajú diplomati OSN.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Švajčiarsko #OSN #mierové rokovania #Staffan de Mistura