Vrahov tibetského náboženského vodcu odsúdila Čína na smrť

Čína odsúdila na smrť dvoch mužov za zabitie popredného tibetského náboženského vodcu z roku 2013. O jednom z najviac sledovaných prípadov vraždy informovali štátne médiá.

01.02.2016 15:37
debata (1)

Čhödže Trülku Akong Rinpočhe žil v exile v Škótsku a stal sa britským občanom. Patril k prvým duchovným lídrom, ktorí učili o tibetskom budhizme vyznávačov na Západe.

Tibetského lídra, jeho synovca a vodiča zabili v meste Čcheng-tu na juhozápade Číny v októbri 2013 pri hádke o financie, uviedla polícia.

Jedným z odsúdených je Thübten Künsal, ktorý bol v rokoch 2002 – 2011 umelcom v kláštore Akonga Rinpočheho v Británii. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na nedeľné vyhlásenie súdu v Čcheng-tu.

Tento umelec a ďalší muž, Cchering Päljor, dostali hrdelné tresty za dobodanie troch mužov na smrť pri hádke v Čcheng-tu o nevyplatené mzdy v celkovej výške 2,7 milióna jüanov (410 000 dolárov), ktoré Thübtenovi Künsalovi podľa jeho vlastných slov dlhovali.

Tretí muž dostal tri roky väzenia za ukrývanie nožov použitých pri vraždách.

Okolo vrážd sa vynorili otázky, ktoré ešte viac prehĺbili nedôveru mnohých Tibeťanov voči čínskej centrálnej vláde.

Analytici uviedli, že medzi exilovými Tibeťanmi všeobecne vládne domnienka, že za zločinom stála politická objednávka, hoci dôkazy na to neexistujú.

Odsúdenci na smrť sa k zločinu priznali, ale tvrdili, že nebol úmyselný.

Akong Rinpočhe patril k málu tibetských náboženských lídrov, ktorí zastávali rovnováhu v záujmoch čínskej vlády a Tibetu. Tibeťania v Číne si ho vážili za jeho prácu v charite a v podpore vzdelávania.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #tibet #Čhödže Trülku Akong Rinpočhe