Výrok političky o streľbe migrantov na hraniciach pobúril Nemecko

Vlnu pobúrenia vyvolal na nemeckej politickej scéne výrok predsedníčky pravicovo populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD) Frauke Petryovej, ktorá nevylúčila použitie strelných zbraní pri pokuse migrantov o ilegálne prekročenie hranice.

01.02.2016 16:39
Alternatíva pre Nemecko, AFD, demonštrácia Foto: ,
Demonštrácia pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD) v mestečku Kreuth pri Mníchove. Na plagátoch sa píše: "Proti prívetivému šialenstvu", "Stráže na hranice!", "Bezpečná hranica, bezpečný domov".
debata (43)

Vicekancelár Sigmar Gabriel chce AFD, ktorá v prieskumoch verejnej mienky dosahuje až desaťpercentnú podpory, postaviť pod dohľad kontrarozviedky, informovala dnes agentúra DPA.

Petryová pre sobotňajšie vydanie denníka Mannheimer Morgen uviedla, že policajti musia zabrániť ilegálnemu prekročeniu hraníc a „v prípade nutnosti použiť aj strelnú zbraň“. Sama si to vraj nepraje a prednosť dáva dohode s Rakúskom a dôslednej ochrane vonkajších hraníc EÚ, možnosť použitia zbrane podľa nej však musí existovať.

Podpredsedníčka strany Beatrix von Storchová neskôr na otázku užívateľa facebooku, či chce AFD „zabrániť pomocou zbraní vo vstupe aj ženám a deťom“, odpovedala, že áno. Svoje vyhlásenie síce neskôr trochu zmiernila tým, že nasadenie strelných zbraní proti deťom nepripúšťa, ale vlne kritiky sa už nevyhla.

Hovorca ministerstva vnútra označil použitie strelných zbraní na hranici proti utečencom, ktorí v Nemecku hľadajú útočisko, za absolútne neprípustné a protiprávne.

Vicekancelár spolkovej vlády a predseda sociálnodemokra­tickej strany Sigmar Gabriel dokonca vyzval Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV), ktorý v Nemecku vykonáva funkciu kontrarozviedky, aby začal sledovať aktivity AFD pre podozrenie z extrémizmu.

Hoci výroky Petryovej odsúdila väčšina nemeckých politikov, s Gabrielovou výzvou sa nestotožnili. Podľa Petra Taubera, generálneho tajomníka Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, by sa politika do činnosti BfV nemala miešať.

Samotné výroky vedenie pravicovo populistickej strany označil za protichodné. „K nemeckej kultúre podľa mňa patrí to, že bociany nosia deti, a nie to, že na ne nechajú strieľať,“ uviedla Beatrix von Storchová, narážajúc na meno predsedkyne, ktoré je odvodené od nemeckého slova bocian.

Podľa vyhlásenia hovorkyne BfV stále platí rozhodnutie úradu z novembra, podľa ktorého AFD nie je extrémistická strana a nepredstavuje pre demokratické zriadenie Nemecka žiadne ohrozenie.

Už v sobotu na výrok Petryovej reagoval aj predseda sociálnodemokra­tickej frakcie v nemeckom parlamente Thomas Oppermann: „Jej návrh mi pripomína rozkaz strieľať z čias NDR.“

„Posledný nemecký politik, ktorý utečencov nechal strieľať, bol Erich Honecker,“ dodal s odkazom na generálneho tajomníka Zjednotenej socialistickej strany Nemecka (SED), ktorá v rokoch 1949 až 1989 ovládala Nemeckú demokratickú republiku.

AFD by podľa piatkového prieskumu verejnej mienky vo voľbách do Spolkového snemu dalo svoj hlas asi 10 percent Nemcov. Napríklad v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko, ktorú v polovici marca čakajú krajinské voľby, strana dosahuje podporu až 15 percent.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #hranice #streľba #utečenecká kríza #Frauke Petryová