Clintonová v Iowe prešla s odretými ušami. Trump prehral

Favoriti zažili náročné chvíle. V americkom štáte Iowa sa volebnými zhromaždeniami začali primárne voľby, ktoré povedú k výberu nominantov na prezidenta USA. Po prvom kole súboja však nie je vôbec nič jasné ani u demokratov, ani u republikánov. Naopak, pre víťazov len prichádzajú náročné časy.

02.02.2016 07:14 , aktualizované: 21:49
hillary clinton, Iowa, Foto: ,
Clintonová ešte pred zverejnením konečných výsledkov v príhovore k stúpencom povedala, že v Iowe si "vydýchla od úľavy".
debata (25)

Clintonovej nevýhra

U demokratov len s obrovskými ťažkosťami zvládla úlohu favoritky bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová. Svojho hlavného demokratického súpera vermontského senátora Bernieho Sandersa porazila len veľmi tesne. Po zrátaní 99,9 percenta iowských okrskov mala Clintonová náskok 49,9 percenta k 49,5 percenta. Podľa neoficiálneho počtu delegátov, ktorých kandidáti v štáte získali, podporuje exministerku zahraničných vecí 23 z nich. Sandersa 21. Delegáti sú dôležití, lebo od nich bude v júli závisieť, kto získa prezidentskú nomináciu.

Napriek veľmi tesnému výsledku Clintonovej tábor včera ohlásil víťazstvo v iowských volebných zhromaždeniach. "Zo štatistického hľadiska nie je možné, aby senátor zvrátil výsledky,“ uvádza sa vo vyhlásení kampane bývalej prvej dámy.

Sanders do uzávierky tohto vydania denníka Pravda nepotvrdil, že by uznával porážku. Ani na to nemal dôvod. Samotná Demokratická strana v Iowe vyhlásila, že išlo o najtesnejší výsledok volebných zhromaždení v histórii. Minimálne v šiestich okrskoch dokonca rozhodoval hod mincou. Clintonová podľa miestnych médií vždy vyhrala. V jednom prípade to znamenalo, že získala delegáta navyše.

Clintonová priznala, že si po výhre, hoci tesnej, hlboko oddýchla. Sľúbila, že bude proti Sandersovi viesť energickú kampaň. Zároveň však vyzvala na jednotu v strane. "Musíme byť zjednotení po tom, čo bude všetko povedané a urobené. Musíme byť jednotní, proti republikánskej vízii, ktorá by nás rozdelia,“ vyhlásila Clintonová. Sanders sa však výsledkom jednoznačne cíti povzbudený. V Iowe sa v tomto zmysle prihovoril svojim stúpencom.

"Pred deviatimi mesiacmi sme prišli do tohto krásneho štátu. Nemali sme politickú organizáciu, nemali sme peniaze, nikto nás nepoznal a išli sme proti najsilnejšej politickej organizácii v Spojených štátoch,“ vyhlásil o súboji s Clintonovou Sanders. Vermontský senátor má právo sa tešiť. Pre Clintonovú bolo veľmi dôležité, aby primárky dobre začala, a Sanders je to do istej miery pokazil. Pre exministerku to trochu pripomína rok 2008. Aj vtedy bola Clintonová favoritkou, ale v Iowe prehrala s Barackom Obamom, ktorý potom dokráčal až do Bieleho domu. Hoci Sanders je slabší súper, je jasné, že Clintonovú minulosť máta.

"V Iowe použila polovicu peňazí určených na mediálnu kampaň,“ pripomína taktiku bývalej šéfky diplomacie politológ Steffen Schmidt z Iowskej štátnej univerzity. "Keby prehrala, bol by to veľký psychologický úder. Veď nad Sandersom viedla Clintonová aj o 70 percent,“ uviedol pre Pravdu odborník. Napriek problémom je však Clintonová stále favoritkou demokratického boja. Podľa prieskumov 9.¤februára asi prehrá primárky v štáte New Hampshire. Potom sa však kolotoč volieb presúva na konzervatívnejší juh USA, kde je Clintonová populárnejšia. Sanders má viac stúpencov medzi mladými ľuďmi, ktorým neprekáža ani jeho výrazná ľavicová orientácia. "Pre senátora je výsledok z Iowy dobrým odrazovým mostíkom pred New Hampshire. Je však stále nepravdepodobné, že by Sanders Clintonovú porazil. Ona je populárnejšia na juhu a západe. A tiež ju voliči vnímajú ako niekoho, kto má väčšie šance získať Biely dom,“ reagoval pre Pravdu expert na americkú politiku David Smith z univerzity v Sydney. "Keby si však republikáni zvolili príliš extrémneho kandidáta, tak by sa možno demokrati prestali báť vybrať si Sandersa, ktorý sa označuje za socialistu,“ myslí si expert.

Cruzovo víťazstvo

Medzi extrémnych kandidátov zaradil Smith kontroverzného miliardára Donalda Trumpa aj texaského senátora Teda Cruza. Práve ten si pripísal v Iowe víťazstvo. A to aj napriek tomu, že Trump nad ním podľa prieskumov verejnej mienky viedol o šesť percent.

Cruz označil svoj výsledok za víťazstvo... Foto: SITA, Charlie Neibergall
Ted Cruz Cruz označil svoj výsledok za víťazstvo "odvážnych konzervatívcov".

Cruz stavil na tradičnú taktiku, keď v štáte absolvoval nespočetné množstvo stretnutí s voličmi. "Iowa vyslala odkaz, že republikánskeho nominanta na prezidenta Spojených štátov nevyberajú ani médiá, ani washingtonský establišment,“ vyhlásil Cruz. Narážal na to, že Trump má asi najväčší priestor v médiách a že on nie je veľmi obľúbený medzi elitami v strane.

Trump pred tým, ako skončil v Iowe druhý, tvrdil, že ho čaká ohromné víťazstvo. Prehru uznal, ale stále sa vidí v Bielom dome. "Skončili sme na druhom mieste a musím povedať, že som poctený. Získame však republikánsku nomináciu a hladko porazíme Hillary alebo Bernieho,“ vyhlásil miliardár.

Cruz má z Iowy osem delegátov, Trump sedem. Prvý oslovuje najmä konzervatívcov, druhý je populárny u nespokojných voličov každého druhu. Lenže za Cruzom a Trumpom na svoju šancu čaká floridský senátor Marco Rubio. V Iowe skončil tesne tretí a získal sedem delegátov. Podľa prieskumov má podporu nemalej časti umiernených Američanov. Je prijateľnejší aj pre stranícke elity.

"Podľa mňa je víťazom z Iowy Rubio,“ uviedol pre Pravdu John Owens, britský expert na USA z Westminsterskej univerzity. "Skutočnou otázkou je, či na tom dokáže floridský senátor vybudovať kampaň a zabodovať v New Hampshire. A či sa okolo neho zjednotia stranícke elity a bohatí finanční darcovia, ktorí určite nechcú, aby vyhral Cruz,“ tvrdí politológ.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.)

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Ted Cruz #Hilary Clintonová