Únoscovia Čechov preťali mlčanie

Nevydávajte našich chlapcov do USA a tí vaši budú voľní, ozvali sa prvý raz po polroku od zmiznutia piatich Čechov v Libanone ich údajní únoscovia. Stalo sa tak len niekoľko dní po vynesení rozsudku pražského vrchného súdu.

02.02.2016 07:33
Libanon, Bikáa, Česi Foto: ,
Libanonské údolie Bikáa, kde zmizli piati Česi.
debata

Podľa neho Alího Fajáda, Fauzího Džabíra a Chálida Marabího, zadržaných českou políciou, majú vydať do USA. Americkí iniciátori zadržania tvrdia, že Libanončan s ukrajinským pasom Fajád a Marabí z Pobrežia Slonoviny plánovali predaj kokaínu a zbraní agentom Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami.

Obaja naleteli historke agentov, podľa ktorej sú členmi kolumbijskej teroristickej organizácie FARC. Vzájomné schôdzky sa mali uskutočniť v Ghane, ale aj vo Varšave a napokon aj v pražskom hoteli, kde trojicu vlani v apríli zatkli policajti.

V USA hrozí všetkým trom až doživotie. Posledné slovo má teraz minister spravodlivosti Robert Pelikán (ANO). Pri rozhodovaní však musí zobrať do úvahy, že v hre sú životy unesených Čechov. Oba prípady totiž pravdepodobne spolu súvisia. Už po únose bolo napríklad známe, že skupinu cudzincov viezol v Libanone Fajádov brat.

"Vieme, že váš sudca rozhodol o vydaní našich chlapcov do Ameriky. Je to pre vašich chlapcov veľmi zlé,” začína sa e-mail, ktorého autentickosť teraz skúmajú policajti. Ako informoval portál iDnes, dokument má dispozícii server Neovlivní.cz.

E-mail obsahuje 12 viet a končí varovaním pred prípadnou záchrannou operáciou českých bezpečnostných síl. „Sme silní a vieme všetko," ubezpečujú únoscovia v závere e-mailu adresátov, medzi ktorými sú príbuzní unesených Čechov, advokáti zatknutých podozrivých cudzincov, ako aj sudcovia, ktorí riešili spomínanú kauzu.

E-mail zatiaľ potvrdzuje, že unesení Česi sú stále nažive. Je medzi nimi príslušník bezpečnostnej zložky Martin Psík plniaci v Libanone úlohy tajnej služby. Ďalšími unesenými sú tlmočník a prekladateľ Adam Homsi, Fajádov právnik Jan Švarc a dvojica novinárov Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň.

V polovici júla minulého roku našli libanonskí policajti v údolí Bikaá na hraniciach zo Sýriou po unesených iba prázdne vozidlo s ich osobnými vecami. Portál Ihned cituje šéfa českej diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD), podľa ktorého české úrady stále venujú prípadu veľkú pozornosť.

„Vyšetrovanie pokračuje, Žiaľ z viacerých dôvodov nemôžeme zverejniť žiadne bližšie informácie,“ povedal minister v Káhire, ktorá je súčasťou jeho štvordňovej návštevy Egypta a Ománu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česi #Libanon #únos