Putin rozdúchava občiansku vojnu v Sýrii, tvrdí britská diplomacia

Ruský prezident Vladimir Putin oslabuje medzinárodné úsilie o ukončenie občianskej vojny v Sýrii bombardovaním oponentov organizácie Islamský štát (IS), zameraným na posilnenie pozície sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

02.02.2016 09:18
veľká británia, minister, diplomacia,... Foto: ,
Šéf britskej diplomacie Philip Hammond.
debata (251)

Vyhlásil to britský minister zahraničných vecí Philip Hammond, o ktorého vyjadreniach v noci na utorok informovala agentúra Reuters.

„To, že všetko, čo robíme, podkopávajú Rusi, je pre mňa zdrojom neustáleho smútku,“ povedal Hammond pre Reuters počas pondelkovej návštevy utečeneckého tábora v Jordánsku, desať kilometrov južne od sýrskej hranice.

Intervencia Ruska v Sýrii podľa šéfa britskej diplomacie vážne narušila medzinárodné snahy o nájdenie politického riešenia krízy v Sýrii – a jej dôsledok je posilnenie militantov z IS, extrémistickej organizácie známej aj ako Dáiš.

„Rusi hovoria, že chcú zničiť Dáiš, ale nebombardujú Dáiš: bombardujú umiernenú opozíciu,“ povedal Hammond. „Menej než 30 percent ruských útokov je zameraných proti cieľom Dáišu. Ich intervencia posilňuje Dáiš v teréne – robia presný opak toho, čo tvrdia, že chcú dosiahnuť,“ dodal.

Zdôraznil však, že je ťažké rozoznať, aké presné sú ciele Kremľa, pretože Putin je „úplne nevyspytateľný“.

251 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Philip Hammond #vojna v Sýrii