Vytvoriť afganskú armádu, je ako stavať lietadlo za letu

„Islamský štát je prítomný v Afganistane. Zatiaľ nemá schopnosť zaútočiť na Európu alebo na Spojené štáty, čo podľa svojho verejného vyhlásenia chce urobiť, ale keby sme mu nevenovali pozornosť, ďalej by sa rozrastal,“ tvrdí americký generál John Campbell, veliteľ misie NATO v Afganistane Resolute Support (Rozhodná podpora). Rozhovor s ním vznikol v rámci projektu Defence Matters, na ktorom sa podieľa aj denník Pravda.

02.02.2016 16:00
John Campbell, NATO, Afganistan Foto: ,
Americký generál John Campbell je veliteľom misie NATO Resolute Support (Rozhodná podpora) v Afganistane od augusta 2014. V jej rámci momentálne pôsobí aj 36 slovenských vojakov.
debata (17)

V poslednom čase sa veľa hovorí o počte vojakov v Afganistane. Aký je váš názor?

Keď som prišiel asi pred 18 mesiacmi do Afganistanu, predpokladalo sa, že prinajmenšom počet amerických vojakov sa do konca roka 2016 zníži na tisíc a že budú sústredení najmä v Kábule. Potom som situáciu vyhodnotil a odišiel som späť do Spojených štátov porozprávať sa s Kongresom a s prezidentom Barackom Obamom. Podľa môjho názoru sme sa nemali sústrediť len na Kábul a potrebovali sme si ponechať vyšší počet vojakov. Preto prezident Obama rozhodol, že veľkosť amerických síl zostane dlhšie na vyššej úrovni. Takže po roku 2016 by bola trvalá prítomnosť jednotiek USA, akú sme predtým nemali. Absolútne som za zachovanie väčšej vojenskej prítomnosti na dlhší čas, ako aj za to, aby sa Spojené štáty k tomu zaviazali.

Objavili sa špekulácie, že posilnenie nemeckých síl, ktoré Berlín ohlásil, súvisí s hrozbou teroristickej organizácie Islamský štát (IS) prichádzajúcou z Afganistanu. Ako pomáhate Afgancom zvládať tento vážny bezpečnostný problém?

Áno, povedal som, že IS je prítomný v oblasti. Zatiaľ nemá schopnosť zaútočiť na Európu alebo na Spojené štáty, čo podľa svojho verejného vyhlásenia chce urobiť, ale keby sme mu nevenovali pozornosť, ďalej by sa rozrastal. Musí byť naň vyvíjaný neprestajný tlak. Myslím, že práve teraz sa dejú dve veci: po prvé, Taliban a IS sú protivníkmi, takže naďalej medzi sebou bojujú, a to najmä v provincii Nangarhár. Predovšetkým tu sa IS v rámci Afganistanu sústredí. Druhá vec je, že afganské bezpečnostné sily stoja v Nangarháre proti Talibanu aj proti IS. Pomoc poskytujeme tak, že afganské špeciálne sily, ktoré v tomto boji preukázali neobyčajné schopnosti, cvičíme, radíme im a podporujeme ich. Keby sa ISIL zameral na koaličné sily alebo ich ohrozil, potom by som naň určite zaútočil aj ja.

Nevidím žiadne náznaky toho, že by sa malo k IS pripojiť celé hnutie Taliban.

Existujú náznaky, že IS spojí sily s Talibanom?

Nemyslím si to. Všetko, čo sme videli, je, že chcú bojovať proti sebe; v tomto čase nechcú spojiť svoje sily. To sa môže časom zmeniť, keď budú ďalej na seba narážať, ale nepredpokladám, že by sa mali spojiť niekedy v blízkej budúcnosti. Niektorí členovia Talibanu, ktorí prišli o svoje postavenie, sa pripojili k IS a pripojili sa aj mnohí z TTP (pakistanský Taliban, pozn. red.). Myslia si, že budú mať viac prostriedkov a väčšiu mediálnu pozornosť. Nevidím však žiadne náznaky toho, že by sa malo k IS pripojiť celé hnutie Taliban. V ich postojoch existujú základné filozofické rozdiely.

Majú afganské sily potrebné schopnosti zvládnuť bezpečnostnú situáciu v krajine? Ako do toho zapadá misia NATO?

Myslím si, že misia NATO pozostáva z dvoch častí. Jedna je zameraná na výcvik, poradenstvo a pomoc. Druhá časť pozostávajúca z amerických síl, ktorá je zameraná na výcvik, poradenstvo a pomoc, ale aj na boj proti terorizmu. Myslím, že Afganci, ako sme videli, mali minulý rok veľmi ťažkú bojovú sezónu a naďalej sa zlepšovali. Nazdávam sa, že pokrok je nerovnomerný, ale vo väčšine oblastí boli veľmi odolní.

V akej oblasti potrebujú afganské bezpečnostné jednotky ďalší výcvik a pomoc?

Sú to priama letecká podpora, logistika, spravodajské služby. Armáda Spojených štátov, ktorá má už 240 rokov, má stále nejaké problémy s logistikou, údržbou a podobne, ale afganská armáda má len sedem až osem rokov, takže je to niečo ako výstavba lietadla za letu. Musia bojovať, zatiaľ čo majú ďalej budovať políciu a armádu. Je to ťažké. Navyše sa im zmenila vláda, takže to bol prechodný rok, a politické, ekonomické a vojenské zmeny situáciu ešte sťažili. Keby sa Afganci mali sústrediť len na boj s Talibanom, bolo by to iné, ale oni sa musia zamerať aj na riešenie vládnych a ekonomických problémov. Okrem toho Taliban je len jeden nepriateľ. Je tam aj veľa iných povstalcov, ktorí neprichádzajú len zvnútra Afganistanu, ale zo všetkých strán. Taliban, Al-Kajdá, skupina Hakkáni, Laškar-i-Taiba, Islamské hnutie Uzbekistanu sú len niektoré z mnohých povstaleckých organizácií, ktoré tu bojujú. A to je dôvod, prečo prezident Ašraf Ghaní nedávno povedal, že na boj v tejto regionálnej vojne potrebujú aj naďalej medzinárodnú podporu.

Celý rozhovor si prečítajte na defencematter­s.org

Defense Matters, NATO

Projekt Defence Matters vznikol v spolupráci s európskymi médiami OnAlert (Grécko), Foreign Policy (Rumunsko), LETA News Agency (Lotyšsko)

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Islamský štát #Defence Matters #John Campbell