Rusko súhlasí s účasťou niektorých radikálov v rozhovoroch o Sýrii

Rusko súhlasí, aby sa na rozhovoroch o Sýrii zúčastnili aj radikálne skupiny Armáda islamu a Ahrár aš-Šám. Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, pričom zdôraznil, že nejde o uznanie ich legitimity.

02.02.2016 16:31
Sergej Lavrov, šejk Abdullah bin Zayed Al Nahyan Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov (vľavo) súhlasí, aby sa rozhovorov o Sýrii zúčastnili aj radikálne skupiny. Na snímke so šejkom Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom počas spoločnej tlačovej konferencie v SAE.
debata (55)

Armáda islamu je súčasťou opozičnej vyjednávacej komisie (HNC), ktorú poverili zastupovať záujmy opozície na rozhovoroch v Ženeve.

Rokovania sa začali v piatok a prebiehajú oddelene. Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura sa už druhýkrát zišiel s vládnou delegáciou. S opozíciou rokoval v pondelok. Od rozhovorov sa očakáva ukončenie sýrskej krízy, taktiež aj dohody o prechodnej vláde, o ústave a o voľbách.

Damask od začiatku tvrdí, že nebude rokovať s teroristami, ku ktorým však radí takmer všetkých svojich oponentov. Rusko ako jeho hlavný spojenec sa prikláňa k tomu istému názoru.

Lavrov však vyhlásil, že zástupcovia Armády islamu (Džajš al-Islám) a Ahrár aš-Šám sa na rozhovoroch zúčastnia ako jednotlivci. „Neznamená to, že je to uznanie Džajš Islam alebo Ahrár aš-Šám ako legitímnych partnerov v rokovaniach. To je naše stanovisko rovnako ako stanovisko ďalších strán, ktoré tieto skupiny považujú za teroristické,“ povedal Lavrov.

Obe radikálne skupiny zastupuje v Ženeve Muhammad Allúš z Armády islamu. Hneď v úvode sa vyjadroval skepticky a vyhlásil, že neverí vo veľký úspech rozhovorov. Sýrsky „režim nemá záujem dospieť k riešeniu. Na tom sa nič nezmenilo, takže nie sme optimistickí,“ povedal.

Sýrsku vládnu delegáciu vedie sýrsky veľvyslanec pre OSN Bašár Džaafarí. Po stretnutí s de Misturom vyhlásil, že doterajšie rokovania považuje iba za prípravné a že skutočné rokovania sa ešte nezačali. „Sme v prípravnej fáze pred oficiálnym začatím nepriamych rozhovorov. K tomu musíme poznať zloženie delegácií, avšak to protistrana zatiaľ neoznámila,“ povedal.

Podľa zdrojov OSN má de Mistura dodať zoznam členov opozičnej delegácie v stredu. Diplomat OSN mal znovu rokovať aj s opozíciou, avšak jej hovorca Sálim Muslát povedal, že opozícia ešte o svojej účasti na tomto stretnutí nerozhodla. „Zo súčasnej situácie vyplýva, že režim a jeho spojenci, najmä Rusko, sa rozhodli odmietnuť snahu OSN presadiť dodržiavanie medzinárodného práva. Ich činy závažne ohrozujú celý proces už v jeho ranom štádiu,“ povedal.

Opozícia od začiatku požaduje, aby sa Damask zaviazal k ukončeniu bojov, avšak zo Sýrie prichádzajú správy o rastúcom násilí.

Sýrska agentúra SANA oznámila, že armáde sa podarilo dobyť ďalšiu dedinu, ležiacu severne od mesta Halab. Hovorí o tom ako o významnom úspechu v procese dobýjania tohto najväčšieho mesta Sýrie a jej niekdajšieho priemyselného a obchodného centra. Časť mesta ovládajú dlhodobo povstalci.

Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) oznámila, že armáda so svojimi spojencami a za podpory ruského letectva od pondelka obsadila tri dediny pri Halabe a otvorila tak významnú zásobovaciu trasu do mesta.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Švajčiarsko #radikálne strany #sýrska opozícia #Armáda islamu #Ahrár aš-Šám