EK a USA dosiahli dohodu o výmene dát, chrániť má vraj občanov i firmy

Európska komisia a USA dosiahli dohodu o transatlantickej výmene dát. ČTK to oznámila eurokomisárka Věra Jourová.

02.02.2016 17:40
debata (52)

Na následnej tlačovej konferencii uviedol podpredseda komisie pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip, že komisia dala novej dohode zelenú. Dohoda vraj zaručuje ochranu dát európskych občanov a zároveň dáva právnu istotu firmám.

Americká strana sa písomne ​​zaväzuje, že prístup amerických úradov k európskym dátam z dôvodov presadzovania práva a národnej bezpečnosti bude mať jasné obmedzenia a bude podliehať kontrole. „Je to unikátny krok, ktorý Spojené štáty americké urobili v snahe obnoviť dôveru v transatlantických vzťahoch,“ podotkla Jourová na tlačovej konferencii.

Bude existovať písomný záväzok, že u dát prevádzaných z EÚ do Spojených štátov sa vylučuje ich hromadné sledovanie spravodajskými službami. V USA kvôli tejto záležitosti vznikne špeciálny ombudsmanský úrad, nezávislý na bezpečnostných službách. Európski občania tiež budú môcť dosiahnuť nápravu situácie.

„Myslím, že to je silný a bezpečný rámec pre budúcnosť tokov dát medzi Európou a Amerikou,“ vyhlásila eurokomisárka. Dohodnutý model budú podľa nej priebežne kontrolovať, aby sa zabezpečilo jeho zodpovedajúce fungovanie.

Európska komisia a Spojené štáty rokovali o novej úprave v tejto oblasti potom, čo európsky súd v októbri 2015 zrušil doterajší právny rámec odovzdávania dát medzi EÚ a USA.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #USA #ochrana osobných údajov #výmena dát