Japonská armáda je v pohotovosti kvôli plánu KĽDR vypustiť raketu

Japonsko uviedlo svoju armádu do stavu pohotovosti, aby bola v prípade nutnosti pripravená zostreliť severokórejskú raketu dlhého doletu, ak ohrozí japonské územie. KĽDR v utorok oznámila, že počas februára vypustí na obežnú dráhu družicu, čo Západ považuje za zastierací manéver pre raketový test.

03.02.2016 08:13 , aktualizované: 10:42
debata (4)

Južná Kórea varovala Sever, že za skúšku „kruto zaplatí“, a vyzvala Pchjongjang, aby od testu upustil. Vážne znepokojenie vyjadrila aj Čína, ktorá je najbližším spojencom severokórejského režimu. Hovorca čínskej diplomacie Lu Kchang povedal, že Peking vyzval KĽDR k umiernenosti.

Severná Kórea v utorok upozornila tri úrady OSN, že medzi 8. a 25. februárom vyšle na obežnú dráhu satelit pre pozorovanie Zeme. Americkí a japonskí pozorovatelia predtým na základe satelitných snímok uvádzali, že Pchjongjang v najbližšej dobe chystá ďalší test balistickej rakety. USA to označili za „ďalšiu destabilizačnú provokáciu“.

Japonský premiér Šinzó Abe vyhlásil, že sa v spolupráci s USA zasadí o to, aby sa KĽDR testu vzdala. Minister obrany Gen Nakatani následne nariadil jednotkám protiraketovej obrany, aby zaujali stav zvýšenej pohotovosti. Loďstvo v Japonskom mori či protiraketový systém Patriot na pevnine majú byť pripravené prekaziť akúkoľvek severokórejskú aktivitu ohrozujúcu Japonsko. Ako napísala agentúra Reuters, raketa pravdepodobne preletí juhojaponský ostrov Okinawa vo výške niekoľkých stoviek kilometrov.

„KĽDR by mala okamžite odvolať plánovaný test, ktorý je porušením rezolúcií BR OSN,“ uviedol v stredu vo vyhlásení juhokórejský prezidentský palác. Severná Kórea už minulý mesiac vykonala svoj štvrtý jadrový test. Tvrdila pritom, že prvýkrát vyskúšala silnejšiu vodíkovú bombu, experti však toto tvrdenie spochybnili.

„Severokórejský plán na vypustenie rakety dlhého doletu v čase, keď prebiehajú diskusie o prísnejších sankciách voči KĽDR za jej štvrtý jadrový test, je priamym ohrozením medzinárodného spoločenstva,“ konštatoval prezidentský palác v Soule. „Dôrazne Pchjongjang varujeme, že ak svoj plán uskutoční, kruto za to zaplatí,“ dodal. Juhokórejské ministerstvo dopravy v stredu oznámilo, že nariadi lietadlám, aby sa vyhýbali oblastiam, ktoré by mohli byť chystaným štartom severokórejskej rakety zasiahnuté.

Severná Kórea o svojom zámere vypustiť satelit Kwangmjongsong informovala okrem iného Medzinárodnú námornú organizáciu a Medzinárodnú telekomunikačnú úniu, ktoré sú odbornými organizáciami OSN. Pchjongjang spresnil, že štart sa uskutoční v ranných hodinách niektorý deň v uvedenom období, a zadal tiež súradnice miesta dopadu urýchľovacích motorov. Predpokladá sa, že skončí v Žltom mori pri západnom pobreží Kórejského polostrova a v Pacifiku východne od Filipín, uviedol Pchjongjang.

Severná Kórea naposledy testovala raketu dlhého doletu v decembri 2012. Vyslala vtedy na obežnú dráhu objekt, ktorý označila za komunikačnú družicu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #Severná Kórea