Ebola nakopla svet proti Zike

Pri ebole bola Svetová zdravotnícka organizácia pomalá, pri víruse Zika sa aj preto poponáhľala. Na vírus Zika, pre ktorý vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) stav celosvetovej núdze, by sa teraz mali sústrediť lekári i vedci. Štáty by mali prijať opatrenia, aby šíreniu vírusu zabránili. Mala by sa zlepšiť diagnostika a urýchliť výskum a vývoj vakcíny.

03.02.2016 09:00
Zika, vírus, panama, komáre Foto: ,
V Paname sa pred karnevalom pustili do boja proti komárom.
debata (5)

Vírus, ktorý je spájaný s nedostatočne vyvinutým mozgom novorodencov, sa rozšíril najmä v krajinách Latinskej Ameriky. Letné olympijské hry v Riu de¤Janeiro však budú, aj keď brazílske úrady neodporúčajú tehotným ženám návštevu krajiny.

Zvážiť cestu do severných častí Brazílie, Kolumbie, Ekvádoru, Venezuely, Surinamu a Guyany, teda oblastí s rozšíreným výskytom vírusu, odporúča tehotných ženám aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Podobne postupoval aj Úrad verejného zdravotníctva, ktorý zverejnil zoznam krajín, kde sa vírus šíri prostredníctvom komára druhu Aedes aegypti. Ten žije v tropickom a subtropickom pásme. „Na Slovensku aktuálne nehrozí riziko šírenia vírusu,“ zdôraznil Úrad verejného zdravotníctva.

Vírus Zika podľa lekárov spôsobuje mikrocefáliu – nedostatočne vyvinutý mozog. Priama súvislosť zatiaľ nebola dokázaná, WHO však vychádza z toho, že vírus je príčinou, kým nebude dokázaný opak. „Viete si predstaviť, že by sme čakali, kým príde vedecký dôkaz?“ povedala šéfka WHO Margaret Chanová. Pred dvoma rokmi pri vypuknutí epidémie eboly v západnej Afrike totiž WHO čelila kritike práve za pomalú reakciu. Núdzový stav organizácia vyhlásila asi až po piatich mesiacoch od rozšírenia nákazy, keď na ebolu zomreli už tisíce ľudí.

Zika nevyvoláva také vážne stavy ako ebola, prejavuje sa najmä horúčkou, ale aj to nie vždy. Podľa Davida Heymanna, ktorý predsedá krízovému výboru WHO, samotný vírus nebol dôvodom vyhlásenia núdzového stavu, dôležité je skôr nájsť dôkazy o súvislosti medzi vírusom a vývojovou poruchou, ktorá predčasne ukončuje rast mozgu.

Ak by sa súvislosť potvrdila, vírus by znamenal riziko pre milióny ľudí, ktorí žijú v oblastiach s výskytom komára – prenášača nákazy – a majú slabšiu imunitu. Komár druhu Aedes aegypti žije nielen v Amerike (s výnimkou Kanady a Čile), ale aj v Afrike či Juhovýchodnej Ázii a Indii, kde je navyše vysoká pôrodnosť. Dva prípady nákazy vírusom hlásila v utorok aj Austrália, vírus však zistili u ľudí, ktorí sa vrátili z cesty na Haiti.

Na vírus Zika nie je zatiaľ nijaká vakcína, WHO predpokladá, že jej vývoj bude trvať roky, nie mesiace. Výskum je v začiatkoch, stále sa napríklad nevie, akými rôznymi spôsobmi sa prenáša, prenos z človeka na človeka zatiaľ nebol zaznamenaný. Najlepším spôsobom prevencie je ochrana proti komárom.

Podľa Dariny Sedlákovej, riaditeľky kancelárie WHO na Slovensku, majú slovenské úrady sledovať vývoj situácie a usmerňovať ľudí, ktorí chcú cestovať do krajín postihnutých vírusom. Lekári by zas pri pacientoch, ktorí cestovali do takýchto oblastí, mali myslieť na to, že pri príznakoch infekcie môže ísť aj o vírus Zika. Slovenské laboratóriá však na zistenie tohto vírusu nie sú vybavené, testy by sa museli robiť v zahraničí. So zahraničnými laboratóriami komunikuje Úrad verejného zdravotníctva.

Celosvetový núdzový stav vyhlásila WHO naposledy v roku 2014 pri infekčnom vírusovom ochorení ebola, predtým v roku 2009 pri prasacej chrípke. Pri pandémii tejto chrípky Slovensko nakúpilo vakcínu pre 20 percent populácie, čo vyšlo približne na 7,6 milióna eur. Zaočkovať sa dalo 0,4 percenta obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ebola #vírus Zika