Putin riadi vzostup svojho bývalého bodyguarda, tvrdí ruský denník

Ruský prezident Vladimir Putin poveril funkciou tulského gubernátora námestníka ministra obrany Alexeja Ďumina, bývalého člena svojej ochranky, ktorý predvlani riadil evakuáciu bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča do Ruska. Napísal to v stredu ruský denník Kommersant. Na prudký vzostup Ďuminovej ​​kariéry podľa denníka dohliada osobne sám Putin.

03.02.2016 09:53
debata (29)

Ďumin slúžil ako Putinov bodyguard ako v čase, keď jeho mentor pôsobil vo funkcii premiéra, ako aj po roku 2012, keď sa Putin po štyroch rokoch vrátil do prezidentskej funkcie. V roku 2014 dostal Ďumin generálsku hodnosť a stal sa veliteľom Síl špeciálnych operácií. Práve tento útvar podľa Kommersantu zohral kľúčovú úlohu pri okupácii ukrajinského Krymu.

Ešte pred ňou riadil Ďumin operáciu ruských tajných služieb, ktoré po februárovom prevrate v Kyjeve evakuovali z Ukrajiny do Ruska prezidenta Janukovyča. Putin vraj postup Ďuminových podriadených hodnotil veľmi vysoko a sám Ďumin sa neskôr stal náčelníkom štábu ruských pozemných síl. Vlani v decembri nasledovalo jeho menovanie námestníkom ministra obrany na priamy Putinov pokyn.

Vo funkcii tulského gubernátora nahradil teraz Ďumin Vladimira Gruzdeva. Stalo sa tak mesiac po vymenovaní námestníkom ministra obrany. Túto funkciu teraz Ďumin zanechal, z armády však neodišiel, napísal Kommersant.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Krym