Predbežná dohoda s Britmi je spravodlivá, tvrdí Juncker

Predbežná dohoda o britských požiadavkách pre zotrvanie krajiny v Európskej únii je pre Britániu spravodlivá, povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. V prejave k poslancom Európskeho parlamentu v Štrasburgu dodal, že Európska komisia podporuje návrh dohody, ktorý v utorok zverejnil predseda Európskej rady Donald Tusk.

03.02.2016 11:20
debata (1)

„Vždy som hovoril, že chcem, aby Británia zostala členom Európskej únie na základe férovej ​​dohody. Návrh dohody, ktorý bol predstavený, je spravodlivý pre Britániu i ďalších 27 členských krajín,“ uviedol Juncker.

Doteraz najťažším bodom rokovaní s Londýnom bola podľa Junckera migrácia pracovníkov a voľný pohyb osôb. Navrhovaný mechanizmus takzvanej záchrannej brzdy, teda možnosti, aby členská krajina reagovala na výnimočné situácie spojené s príchodom pracovných síl z iných štátov EÚ, je podľa Junckera „ušitý na mieru“ britským obavám. Tento nástroj umožní Londýnu vyrovnať sa s rekordným počtom občanov EÚ, ktorí prišli do Británie, dodal predseda Európskej komisie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Jean-Claude Juncker