Rusko prijme späť niektorých migrantov z Nórska

Rusko uviedlo, že ochotne prijme späť z Nórska tých žiadateľov o azyl, ktorí majú povolenie na pobyt na ruskom území. O otázke návratu migrantov v Moskve rokovali predstavitelia nórskych a ruských úradov.

03.02.2016 15:34
migrant, utečenec, bicykel Foto: ,
(Ilustračné foto)
debata (5)

Šéf nórskej delegácie Thor Arne Aas podľa nórskej televízie NRK povedal, že môže ísť o 200 až 300 osôb. Moskva žiada, aby ich do Ruska postupne prepravovali lietadlami, dodal Aas.

V minulom roku prišlo do Nórska takzvanou arktickú cestou asi 5 500 migrantov. Kvôli zákazu prekračovať pešo hranicu medzi Ruskom a Nórskom si migranti zhotovovali bicykle a na nich potom prechádzali na nórsku stranu.

Oslo následne rozhodlo, že utečencov zo Sýrie, Iraku, Afganistanu a ďalších krajín prichádzajúcich cez Rusko bude posielať späť, pretože údajne ide väčšinou o ľudí, ktorí dlhšiu dobu žili v Rusku a majú povolenie tam ostať. Nórska pravicová vláda považuje pritom Rusko za bezpečnú krajinu.

Nórsko už skôr vrátilo do Ruska asi 200 z 5 500 u­tečencov, ktorí v priebehu minulého roka prekročili hraničný prechod Storskog na ďalekom severe krajiny. Moskva pritom pôvodne naznačovala, že by mohla celkovo vziať späť asi 700 žiadateľov o azyl, uviedla televízia NRK.

Podmienkou ruskej strany je, že migrantov vyšlú do Ruska lietadlom, najlepšie do Moskvy. Preprava migrantov cez hraničný priechod Storskog teda nebude pokračovať.

Nórsko pôvodne chcelo posielať utečencov cez hranicu rovnako, ako prišli, teda na kolesách. Neskôr – vzhľadom na dvadsaťstupňové mrazy, ktoré v oblasti panujú – povolilo, že ich bude prevážať autobusmi. Zatiaľ nie je jasné, či po migrantov vypravia špeciálne lietadlá alebo budú využívať linkové lety.

Do Nórska, ktoré má asi 5,1 milióna obyvateľov, vlani pricestovalo skoro 33 000 žiadateľov o azyl, väčšina z nich cez Švédsko. Niektorí však volili „polárnu trasu“, okrem iného preto, že je údajne podstatne lacnejšia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Nórsko #vysídlenci #utečenecká kríza