WHO: Európa by sa mala pripraviť na vírus Zika

Európske štáty by sa mali začať pripravovať na ochranu svojich obyvateľov pred vírusom Zika. Uviedla to riaditeľka európskej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Zsuzsana Jakabová.

03.02.2016 16:52
Zika, dieťa, mikrocefália Foto: ,
Dvojmesačný Guilherme Soares Amorim z Brazílie sa narodil s mikrocefáliou.
debata (4)

Vírus, ktorý pravdepodobne spôsobuje vývojovú poruchu mozgu ľudských plodov, sa v Európe síce zatiaľ neprenáša, s príchodom jari a leta by sa však situácia mohla zmeniť.

„Teraz nastala doba, aby krajiny pripravili opatrenia na zníženie rizika pre svojich obyvateľov,“ uviedla Jakabová. „Každá európska krajina, v ktorej sa komáre druhu Aedes aegypti vyskytujú, môže byť v ohrození rozšírenia vírusu Zika,“ dodala.

Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) z októbra 2015 sa tento druh komára, ktorý prenáša vírus Zika v Latinskej Amerike, v Európe vyskytuje hlavne v Gruzínsku a juhozápadnom Rusku, na Madeire a dostal sa aj na juh Holandska.

ECDC zároveň varovala, že prenášačom vírusu Zika by sa mohol stať aj komár tigrovaný (Aedes albopictus), ktorý sa stabilne vyskytuje v juhovýchodnom Rusku, ale aj vo všetkých juhoeurópskych štátoch pri Stredozemnom mori od Grécka, cez Chorvátsko, Taliansko, Francúzsko, až po španielsko. Tento druh v roku 2012 ojedinele zachytili aj na južnej Morave u Mikulova.

„Niekoľko ľudí nakazených vírusom Zika dorazilo do Európy, choroba sa ďalej nerozšírila, lebo komáre sú stále neaktívne. S príchodom jari a leta sa však nebezpečenstvo rozšírenia vírusu zvýši,“ uviedla Jakabová.

WHO v Ženeve vyzvala na ďalšie vyšetrenie prípadu údajného prenosu vírusu Zika pohlavným stykom, o ktorom v utorok informovali úrady v americkom Texase. Podľa hovorcu WHO Gregoryho Hartla treba teraz zistiť, za akých podmienok, ako často a s akou pravdepodobnosťou je vírus sexuálne prenosný a akú úlohu pritom zohrávajú telesné tekutiny.

Podľa Hartla ide ešte len o druhé podozrenie prenosu vírusu pohlavnou cestou. Prvé sa objavilo v roku 2008 u Američana, ktorý sa vrátil zo Senegalu a nakazil svoju ženu.

Už v utorok WHO varovala, že by sa vírus Zika mohol z Latinskej Ameriky rozšíriť do Afriky a Ázie. Od pondelka platí kvôli vírusu celosvetový stav núdze, ktorý WHO naposledy vyhlásila v roku 2014 kvôli Ebola.

Vírus Zika pravdepodobne spôsobuje mikrocefáliu, teda vývojovú poruchu, ktorá predčasne ukončuje rast mozgu ľudského plodu. U bežných jedincov vírus vyvoláva niekoľkodňové horúčky, inak má však vo väčšine prípadov mierny priebeh. Ohrozenie predstavuje najmä pre tehotné ženy a ich plody.

Proti vírusu Zika dosiaľ neexistuje účinný liek a ani vakcína. Podľa WHO je jej výroba otázkou skôr rokov než mesiacov.

Vírus Zika sa viac šíri s teplejším počasím

Čím vyššie teploty, tým ľahšie komáre prenášajú vírus Zika. V hre by mohol byť aj klimatický jav El Niňo, domnievajú sa americkí vedci, ktorých citovala agentúra AP.

Vyššie teploty umožňujú ľahšie šírenie vírusu prostredníctvom komárov. Kľúčovú úlohu však v minulosti zohrávali aj faktory ako počasie, ekonomické podmienky, cestovanie, používanie klimatizácie alebo kontrola komárov. Do hry vstupuje dokonca aj jav El Niňo.

Vedci tvrdia, že vinu za epidémiu nemožno pripísať jednej príčine. Ani vinu za súčasného šírenia vírusu Zika nemožno hneď zvaliť na globálne otepľovanie alebo na jednotlivý klimatický jav.

Keď rastú teploty, komár Aedes aegypti rýchlejšie prenáša vírus Zika, horúčku dengue a ďalšie choroby, potvrdzuje entomológ Bill Reisen z Kalifornskej univerzity v Davise. „Pri vyšších teplotách sa vyživuje viacero komárov. Šanca, že chytia infekciu, sa teda zvyšuje. Vírus sa následne rýchlejšie množí, pretože je teplejšie a komáre môžu byť prenášačmi už v skorších fázach svojho života,“ povedal Reisen.

Miesta, ktoré sú ohniskami šírenia vírusu Zika, boli v poslednej dobe zároveň miestami s mimoriadne vysokými teplotami a suchami. Brazílsky Recife, najväčšie mesto v oblasti zasiahnutej epidémiou, zažilo rekordne teplé obdobie od septembra do novembra. Podľa údajov amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) približne 1,2 stupňa nad normálom. Štát Pernambuco má za sebou najteplejší a najsuchší rok od roku 1998. A globálnych merítkach bol minulý rok najteplejší v dejinách meraní.

Vedci však študovali vírus Zika oveľa menej ako iné choroby prenášané komármi, a tak sa riadia skúsenosťami z horúčok dengue alebo chikungunya, ktoré sa prenášajú rovnakým druhom komára. Chorobou dengue sa každoročne nakazí okolo 400 miliónov ľudí a asi štvrtinu z nich musia hospitalizovať.

Zdravotnícky pracovník vykuruje komárov na... Foto: Reuters, CARLOS JASSO Carlos Jasso
HEALTH-ZIKA/TRAVEL Zdravotnícky pracovník vykuruje komárov na nábreží Panama City v rámci preventívnych opatrení proti vírusu Zika.

Komáre všeobecne nežijú dlho, v priemere približne desať až 12 dní, hovorí entomológ a epidemiológ Tom Scott z Kalifornskej univerzity v Davise. Približne tak dlho vírusu trvá, než sa usídli v tele komára a získa schopnosť prenášať nákazu. Často však hmyz uhynie skôr, než sa stačí stať prenášačom choroby.

Teplejší vzduch umožňuje vírusu rýchlejšie dozrieť vo studenej krvi komárov, takže existuje väčšia šanca, že hmyz sa stane aj počas krátkeho komárieho života nákazlivý, vysvetľuje Scott.

Vyššie teploty majú ďalej za následok, že komáre majú sú viac hladné, a tak môžu chorobu preniesť na viac ľudí, hovoria vedci. Okrem toho vyššie teploty vo všeobecnosti zväčšujú populáciu komárov.

El Niňo má za následok prirodzené otepľovanie časti centrálneho Pacifiku, čo ovplyvňuje počasie na celom svete. Obvykle máva za následok sucho na severovýchode Brazílie, ako to bolo aj vlani.

Komárovi Aedes aegypti sa dobre darí v menej vyspelých regiónoch, ktoré sa zároveň pasujú so suchom. Žije v oblastiach, kde chudobní ľudia uchovávajú vodu vo vonkajších nádržiach, upozorňuje Jonathan Patz, riaditeľ inštitútu globálneho zdravia pri Wisconsinskej univerzite.

„Ako u všetkých vírusov prenášaných komármi podnebie je jeden z mnohých faktorov, ktorý ovplyvňuje prenášanie Ziky,“ hovorí Andy Monaghan. Vedec sa v americkom Národnom centre pre výskum atmosféry (NCAR) zaoberá dopadmi klimatických zmien na zdravie verejnosti. „Myslím, že by bolo predčasné hovoriť čokoľvek o úlohe zmeny klímy v súčasnej epidémii Ziky,“ hovorí Monaghan.

Práve Monaghan však nedávno Americkej meteorologickej spoločnosti predstavil štúdiu, ktorá predpovedá, že Aedes aegypti sa časom presunie ďalej na sever USA kvôli budúcemu otepľovaniu, takže by každú sezónu s komárom prichádzali do styku aj obyvatelia štátov, ako sú Missouri, Tennessee, Kentucky, Severná Karolína, Virgínia a hlavné mesto Washington.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #komár #Európa #WHO #vírus Zika #Aedes aegypti